Hitta din kunskapssajt

På den här sidan kan du söka bland kostnadsfria kunskapssajter från SISU Förlag, SISU Idrottsutbildarna och alla olika idrotter som finns på Kunskapsarenan. Lär dig mer om ledarskap, träning och andra ämnen för just din roll i idrotten.

Bläddra i utbudet

Du måste välja ett värde

Alla filter

Träning av 14–17-åringar med Michail Tonkonogi

Träning av 14–17-åringar med Michail Tonkonogi

Kunskapssida

På den här sidan hittar du en film med Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap och fysiologi. Han berättar om träning av ungdomar i åtdern 14–17 år med fokus på träningslära och fysiologi. Kunskapssidan är öppen för alla men riktar sig till dig som är eller ska bli ungdomstränare.

Svenska Friidrottsförbundet
Kostnadsfritt
Hälsoutmaningen

Hälsoutmaningen

Kunskapssida

Hälsoutmaningen är en samling utbildningsmaterial och verktyg producerade inom Parasport Sveriges projekt Tillsammans. De ingående materialen är särskilt framtagna med fokus på personer med intellektuell funktionsnedsättning och behandlar områden som kost, rörelse och hälsa.Innehållet består av en informationsguide och utmaning om fysisk aktivitet och mat, en frågesport samt informativa pdf-dokument.Du kan ta del av materialet som enskild individ och tack vara den framtagna lärgruppsplanen kan ni dessutom genomföra en lärgrupp tillsammans i din förening eller organisation.

Svenska Parasportförbundet
Kostnadsfritt
Utbildningsmaterial för barn och unga med synnedsättning

Utbildningsmaterial för barn och unga med synnedsättning

Kunskapssida

Barn och unga med synnedsättning har inte alltid tillgång till en inkluderande idrottsundervisning eller till en aktiv fritid. Därför har Parasport Sverige tillsammans med Synskadades Riksförbund, SRF, Riksidrottsförbundet samt Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm tagit fram material som vänder sig till olika målgrupper.Materialen kan användas som inspiration i arbetet med att öka barns och ungas inkludering i skolidrotten och att hitta rörelseglädjen i vardagen.Målgruppen för de fyra materialen är lärare, idrottsledare, föräldrar, syncentraler med flera.

Svenska Parasportförbundet
Kostnadsfritt
Utvecklingsguiden

Utvecklingsguiden

Kunskapssida

Svenska Skidskytteförbundets utvecklingsguide riktar sig till aktiva, tränare, ledare och föräldrar. Guiden syftar till att skapa kunskap om vad som krävs för att nå den yttersta världseliten – och att ge varje individ rätt förutsättningar för att lyckas.Guiden är en viktig pusselbit i arbetet med att förverkliga förbundets vision: världsledande inom skidskytte. Den ger konkreta rekommendationer för träning och utveckling, från de första åren i sporten till elitsatsning på junior- och seniornivå. Innehållet bygger på forskning, beprövad erfarenhet och samtal med tränare, experter och aktiva.Guiden tar upp utvecklingsområden som fysisk träning, skytte, mentala färdigheter, färdighetsmål och miljöer för lärande. Den beskriver vad som krävs för att nå världseliten – och vilka utvecklingssteg som behöver tas på vägen dit.

Svenska Skidskytteförbundet
Kostnadsfritt
Gymnastikens ledarskap för organisationsledare

Gymnastikens ledarskap för organisationsledare

Kunskapssida

Den här kunskapssajten vänder sig till dig som är organisationsledare inom Svensk Gymnastik.Sajten är fylld med material som ger dig och din förening möjlighet att stärka och utveckla er verksamhet och ert styrelsearbete med fokus på gymnastikens ledarskap. Ni kommer bland annat att kunna se över er verksamhet med hjälp av de vägledande beslut som fattats inom Svensk Gymnastik – så att ni sedan kan diskutera hur ni vill att den ska se ut och fungera.Du och din förening får också möjlighet att samtala kring hur ni vill arbeta för att era ledare och aktiva ska må så bra som möjligt och vad de ska göra om något inte känns bra eller blir fel.

Svenska Gymnastikförbundet
Kostnadsfritt
Övningsbank – aktiva 14–17 år sprint, stafett och häck

Övningsbank – aktiva 14–17 år sprint, stafett och häck

Kunskapssida

I de flesta friidrottsgrenarna är det viktigt med en god löpteknik. I sprint är det förstås extra viktigt, men även i hoppgrenar och medeldistans är snabb teknisk löpning en av de viktigaste faktorerna för att prestera bra. I kastgrenarna har man nytta av den explosivitet och koordination som löpträning ger.I den här övningsbanken hittar du filmer med övningar för dig som tränar ungdomar mellan 14 och 17 år. Filmerna passar både dig som är ny som tränare och vill lära dig mer om de tekniska grunderna och dig som vill få inspiration eller friska upp minnet kring hur olika övningar ska utföras.Övningsbanken är inte en utbildning, utan en samlingsplats för övningar som kan användas i ungdomsträning. Materialet är ett komplement till utbildningen Friidrottstränare steg 3, men du behöver inte ha gått utbildningen för att använda det.

Svenska Friidrottsförbundet
Kostnadsfritt
Övningsbank – aktiva 14–17 år skivstång

Övningsbank – aktiva 14–17 år skivstång

Kunskapssida

Här hittar du filmade styrkeövningar som du kan använda som komplement till den övriga friidrottsträningen. Filmerna passar både dig som är ny som ungdomstränare och vill lära dig mer om de tekniska grunderna och dig som vill få inspiration eller friska upp minnet kring hur olika övningar ska utföras.Övningsbanken är inte en utbildning, utan en samlingsplats för övningar som kan användas i ungdomsträning. Materialet är ett komplement till utbildningen  Friidrottstränare steg 3, men du behöver inte ha gått utbildningen för att använda det.

Svenska Friidrottsförbundet
Kostnadsfritt
Övningsbank – aktiva 14–17 år medel- och långdistans samt gång

Övningsbank – aktiva 14–17 år medel- och långdistans samt gång

Kunskapssida

Här hittar du filmer om uthållighetsträning för medel- och långdistans samt en grenbeskrivning och tips på övningar för gång. Materialet passar både dig som är ny som ungdomstränare och dig som vill få inspiration eller friska upp minnet om hur olika övningar ska utföras.Övningsbanken är inte en utbildning utan en samlingsplats för grenbeskrivningar och övningar som kan användas i ungdomsträning. Materialet är tänkt som ett komplement till utbildningen Friidrottstränare steg 3, men du behöver inte ha gått utbildningen för att använda det.

Svenska Friidrottsförbundet
Kostnadsfritt
Övningsbank – aktiva 14–17 år hopp

Övningsbank – aktiva 14–17 år hopp

Kunskapssida

Samtliga hoppgrenar kräver en god känsla för hopp och kontroll över kroppen. Genom att kombinera hoppövningar från olika grenar kan du hjälpa dina aktiva att förbättra sin rörelseförståelse och koordination. Här hittar du tips på övningar för ungdomar mellan 14 och 17 år. Övningarna kan också användas i de andra friidrottsgrenarna – för att utveckla grundläggande hopprörelser, styrka och explosivitet. Filmerna i den här övningsbanken passar både dig som är ny som tränare och vill lära dig mer om de tekniska grunderna och dig som vill få inspiration eller friska upp minnet kring hur olika övningar ska utföras. Övningsbanken är inte en utbildning, utan en samlingsplats för övningar som kan användas i ungdomsträning. Materialet är ett komplement till utbildningen Friidrottstränare steg 3, men du behöver inte ha gått utbildningen för att använda det. 

Svenska Friidrottsförbundet
Kostnadsfritt
Övningsbank – aktiva 14–17 år kast

Övningsbank – aktiva 14–17 år kast

Kunskapssida

Att behärska redskapen i de olika kastgrenarna och tidigt få till de tekniska grunderna skapar förutsättningar för att kunna utveckla en god teknik både som junior och senior. Här hittar du filmade övningar för dig som tränar ungdomar mellan 14 och 17 år. Filmerna passar både dig som är ny som tränare och vill lära dig mer om de tekniska grunderna och dig som vill få inspiration eller friska upp minnet kring hur olika övningar ska utföras.Övningsbanken är inte en utbildning, utan en samlingsplats för övningar som kan användas i ungdomsträning. Materialet är ett komplement till utbildningen Friidrottstränare steg 3, men du behöver inte ha gått utbildningen för att använda det.

Svenska Friidrottsförbundet
Kostnadsfritt
Introduktion till kappsegling

Introduktion till kappsegling

Kunskapssida

Det här är en kurs för dig som vill börja kappsegla och lära dig om de viktigaste reglerna. De enda förkunskaper du behöver ha är att kunna segla, och känna till de vanligaste ord och uttryck som används ombord på en båt. Kursen består av text, bilder och video som du kan gå igenom i ditt eget tempo.Kursen innehåller sex avsnitt. Du kommer få lära dig om:1. Grundläggande principer2. Båtar för samma halsar3. Starta, segla banan och gå i mål4. Rundning av märken5. Hinder och andra regler6. Protester och straffDe regler som den här kursen förklarar avser enbart just kappsegling, alltså när båtar tävlar mot varandra. Båtar som fritidsseglar, och inte tävlar, ska följa de så kallade sjövägsreglerna.

Svenska Seglarförbundet
Kostnadsfritt
Hästvälfärd

Hästvälfärd

Kunskapssida

Hästvälfärd handlar om både hästens fysiska och mentala hälsa. Det är viktigt att hästens naturliga behov uppfylls och vi människor har ett ansvar för att hästen har det bra. Hästvälfärden påverkas av allt som vi gör kring och med hästen.

Svenska Ridsportförbundet
Kostnadsfritt