Om ridsporten

I Sverige finns cirka 800 ridsportföreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet. Ungefär hälften av dem driver ridskola, övriga är mer inriktade på tävling och träning för ryttare med egna hästar. Här får du lite mer koll på hur vi hänger ihop och vilka frågor som står högt på agendan i ridsporten.

Ridskolan - ridsportens utbildningscentrum

På någon av landets ridskolor får många av framtidens ledare, hästägare och tävlingsryttare sin introduktion i hästhållning och ridning. Här kan du lägga grunden till din ryttarutveckling med hjälp av utbildade ledare och trygga hästar.

Grunden till ryttarutveckling

Den svenska ridskolan är unik i sitt upplägg och sin verksamhet. På ridskolan får du lära dig konsten att rida från grunden samtidigt som du får kunskap om hur hästen fungerar och ska tas om hand. Många av dagens ledare, hästägare och tävlingsryttare har lagt grunden till sin ryttarutveckling på någon av landets ridskolor. För de flesta ryttare är det på ridskolan allt börjar. Se filmen Om ridskolan för att lära dig mer.

Ridskolan är vanligtvis öppen sju dagar i veckan, från tidig morgon till sen kväll.

Hitta ridskolor nära din hemort | Svenska Ridsportförbundet.

Kvalitetsmärkning

Svenska Ridsportförbundet har ett system för kvalitetsmärkning av ridskolor som drivs av eller samarbetar med anslutna föreningar. Tränare har också en sorts kvalitetssäkring.

Kvalitetsmärkt ridskola | Svenska Ridsportförbundet.

Ridskolehästarna

Ridskolehästar är utvalda och utbildade så att de ska fungera som läromästare. En fördel med ridskolan är att du får möjlighet att rida många olika typer av hästar.