Minska miljöpåverkan
Det behöver inte vara svårt eller krångligt, i filmen nedan ger Linda Kjellberg, miljösamordnare på ridskola Strömsholm, några tips på hur du enkelt kan göra en insats.
Hästgödsel, en viktig resurs
Sveriges hästar producerar ca 2,7 miljoner ton gödsel per år och den innehåller viktiga näringsämnen som med fördel ska tillbaka till åkermark för att sluta ett hållbart kretslopp och ge näring till nya grödor. Kväve och fosfor är två av de viktiga ämnen som finns i gödseln, men dessa kan också orsaka övergödning i sjöar och hav vid bristfällig hantering.
Lagar och bestämmelser
Det finns ett antal bestämmelser – lagar, förordningar och föreskrifter – som är viktiga att sätta sig in i för den aktör som driver en hästanläggning.
Miljöbalken
Grunden i svensk miljölagstiftning är miljöbalken, vilket också är den som ligger till grund för regler runt hantering av gödsel. Miljöbalken kompletteras med föreskrifter och allmänna råd som innehåller mer detaljerade regler för lagring och spridning av gödsel. Beroende på antal hästar på anläggningen, geografisk placering samt om hästarna hålls av ett jordbruksföretag eller ej så har anläggningen olika krav på sig gällande hantering av gödsel. Hästverksamheter som inte är jordbruksföretag omfattas inte av alla bestämmelser per automatik, men de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken gäller alla. Enskilda kommuner kan också välja att ha samma krav på företag eller föreningar med hästhållning motsvarande kraven som ställs på jordbruksföretag.
Lagring
Lagring av gödsel får inte leda till föroreningar av yt- eller grundvatten så att miljön eller människors hälsa tar skada. Detta gäller oavsett hur många hästar som finns på anläggningen. Dock finns det definierade krav om det är mer än tio hästar på anläggningen och i vissa fall redan från tre hästar. Håller anläggningen mer än tio hästar måste gödseln kunna lagras under den tiden på året då det är olämpligt att sprida den på åkermark. Kravet på lagringstid är mellan 6–8 månader och bestäms av geografisk placering. Bor du dessutom i så kallat nitratkänsligt område så krävs detta redan vid hållande av tre eller fler hästar. Du får även räkna in lagringskapacitet i stallet, t.ex. om anläggningen har en djupströbädd. Anläggningar med två eller en häst omfattas alltså inte av några generella krav gällande lagringskapacitet eller lagringsutrymmets utformning.
I filmen nedan får du bland annat information gällande lagring av hästgödsel och vilka lagar och bestämmelser som finns för dig som driver hästanläggning.
Bokför avyttring av gödsel
För de anläggningar som har avtal med en mottagare av gödseln så krävs att både den som lämnar ifrån sig samt hämtar för anteckningar över:
Datum för upphämtning och mottagare.
Antal hästar som gödseln kommer ifrån.
Denna anteckning ska sparas i 6 år och ska kunna visas upp för myndigheter vid behov. Kravet på anteckningar gäller för jordbruksföretag.
Gödselstacken är ingen soptunna
För att lantbrukaren ska kunna använda gödseln utan risk för att maskiner ska gå sönder eller andra problem vid spridning så får det absolut inte finnas skräp, så som hästskor, söm, balsnören eller kvarglömda plankor i gödselstacken. Underlag från ridbana och ridhus behöver först kontrolleras med mottagaren så att inte ej önskvärda material som fibersand eller gummi hamnar på åkermark.
Hagar och gödselhantering
God skötsel av rasthagar är viktigt både för hästen och miljön. I hagar som saknar växttäcke ökar risken för att näringsämnen från gödsel ansamlas i mark samt närliggande sjöar och hav om man inte har en plan för hur rasthagarna ska skötas. Genom kontinuerlig mockning av rasthagar förflyttas gödsel till en lagringsplats och sedan vidare ut på exempelvis åkermark. Utan växttäcke är risk för trampskador på marken större. Leriga hagar gör både att gödsel samt foderrester trampas ner i marken och dessutom försvårar det mockningen. För att motverka trampskador, minska leran samt underlätta mockning kan fler olika typer av åtgärder göras till exempel:
Hårdgöra ytor där det är stor belastning, tex. vid utgångar och utfodringsplatser.
Använd flyttbara foderhäckar.
Ha fler utgångar till varje hage.
Se till att hagarna är väldränerade samt dikena rensade för att minska vattenansamling.
Förutom att god skötsel av rasthagar minskar risken för näringsläckage så håller det även ned parasitmängden. Mockning är därför en mycket viktig åtgärd mot den ökade resistensen som ses mot avmaskningsmedel. Att ha en välbalanserad foderstat till hästarna är också viktigt både för hästen och miljön.