Vi har just nu problem med inloggningen via Freja ID+. Vi åtgärdar problemet så snart vi kan!

Ekonomi i ridsportföreningen

Vad roligt att du vill jobba mer aktivt med föreningens ekonomi. Ekonomi är inte så svårt som många kanske tror. Det handlar om att planera, vara noggrann och följa upp. Och det är roligare att jobba med ekonomi när du bättre förstår och kan styra verksamheten genom att sätta siffror på den.

Verksamhetsplanering

Verksamhetsplaneringen är grunden för att alla i en organisation ska veta vad de ska göra, för vem och varför. Den är också utgångspunkten för den ekonomiska planen, det vill säga föreningens budget. I detta avsnitt hittar du inspirationsfilmer från föreningar som jobbar aktivt med sin verksamhetsplanering och mallar för att du och andra ansvariga för verksamheten ska kunna skapa styrdokument och formulera viktiga utgångspunkter.

Värdegrundsarbete som vändpunkt

För flera år sedan tappade Hallsta Ridklubb många medlemmar. Nyckelpersoner drog åt olika håll, och föreningen saknade gemensamma utgångspunkter. Med hjälp av ett grundligt och alltid aktuellt värdegrundsarbete har föreningen vänt den negativa trenden. Det arbetet har inte bara gjort att fler vill engagera sig och antalet ridande har ökat – kommunen har satsat och möjliggjort en helt ny anläggning för föreningen. Inspireras av filmen nedan.

Reflektera och diskutera

  • Hur ser värdegrundsarbetet ut i din förening?

  • Hur beskriver föreningen värdegrundsarbetet för medlemmar och andra intresserade?

Verksamhetsplanering och budgetering

I filmen presenterar två verksamhetschefer exempel på hur verksamhetsplanering kopplat till budget kan se ut. De lyfter också fram värdet av kontinuerlig uppföljning för att skapa handlingsutrymme och för att alla ansvariga ska veta vilka åtgärder som måste göras när förutsättningarna ändras.

Reflektera och diskutera

  • Hur ser verksamhetsplanering ut i din förening? Sker den samtidigt med budgetarbetet?

  • Hur arbetar du och andra ansvariga i föreningen med uppföljning av verksamhetsplanering och budget?

Ansvar och beslut

I en förening med anställd personal är det särskilt viktigt att det tydligt framgår vem som har mandat att ta vilka beslut och vem som faktiskt ansvarar för att beslutet genomförs. En ansvars- och beslutstablå är ett verktyg som visar detta tydligt. Filmen ger exempel på varför det är bra med en tablå och hur den kan se ut. Under mallar hittar du även ett exempel att utgå ifrån när din förening formulerar sin egen ansvar- och beslutstablå.

Reflektera och diskutera

  • Är det tydligt vem som ansvarar för vad i din förening? Ge några exempel.

  • Har olika ansvariga personer de befogenheter de behöver ha i sin roll?

Mallar

Verksamhetsplanering (pdf), ett verktyg för att ta fram styrdokument för föreningen.

Verksamhetsplan (docx, direktnedladdning), här skapar ni er verksamhetsplan genom att skriva in resultatet av arbetet ni gjort med mallen Verksamhetsplanering.

Ansvar- och beslutstablå (xlsx, direktnedladdning)

Länkar

Ridsportförbundets strategiarbete (Svenska Ridsportförbundets webbplats), stakar ut vägen mot framtiden och samlar kraften i ridsporten för att vi ska bli bättre och starkare tillsammans. 

Ridsporten vill (Svenska Ridsportförbundets webbplats), när föreningen vill fördjupa värdegrundsdiskussionen finns goda utgångspunkter i Ridsporten vill.

Vår ridsportförening (SISU Förlags webshop), fakta, inspiration och konkreta verktyg för att stärka engagemang och delaktighet.

Information om hållbar utveckling (Svenska Ridsportförbundets webbplats). Hållbar utveckling är en förutsättning för att föreningen ska kunna utveckla sin verksamhet i enlighet med visionen "Svensk ridsport – världens bästa!".

Driva ridskola (SISU Förlags webshop), inspiration och vägledning för att effektivisera och kvalitetssäkra arbetet mot en hållbar ridskola.

Basutbildning för ridsportens ledare 2.0 ger ridsportens ledare

Basutbildning för ridsportens ledare 2.0 (Svenska Ridsportförbundets webbplats), inspirera fler att utvecklas som ledare.