Våra utbildningar och produkter

Här hittar du Simidrottens utbud av kurser och böcker på Kunskapsarenan.

Simidrottens utbud

Du måste välja ett värde

Alla filter

Simlärare – del 1

Simlärare – del 1

Kurs/Utbildning

Det här är första delen av utbildningen för dig som vill bli simlärare och lära dig mer om siminlärning för barn, vuxna och personer med funktionsnedsättning.  Utöver ny kunskap kommer du även få möjlighet att utbyta erfarenheter och praktiskt pröva olika övningar och moment. Passa på att diskutera och utbyta tankar och idéer med andra simlärare och kursledaren på plats, för att lära dig så mycket som möjligt. Simlärare del 1 är en av två fortsättningsutbildningar som ingår i nivå 2 i utbildningsstrukturen för dig som är ledare i simundervisningen och vill utbilda dig. Utbildningen riktar sig till dig som är ledare och jobbar med simundervisning, oberoende av de aktivas ålder. När du genomfört utbildningarna Simlärare 1 och 2 är du utbildad simlärare. Vi rekommenderar att du går Simlärare del 2 inom ett år.  Genom utbildningen kommer du få fördjupade kunskaper i ledarskap i simundervisningen genom till exempel motivation, bemötande och rörelseförståelse. Du får ökad kunskap om säkerhet kopplat till bland annat trygg idrott och hur du kan lära ut livräddning. I Simningens ABC får du tips om övningar och hur du kan jobba med en progression i Simningens ABC genom alla nivåer i simundervisningen.  Syfte och mål med utbildningen Syftet med utbildningen är att du ska få de kunskaper som du behöver för att kunna vara simlärare och ansvarig ledare i simundervisning för samtliga åldrar i föreningen. Syftet är också att du ska få stöd och kunskap för att leda simundervisning både för personer med funktionsnedsättning och utan funktionsnedsättning. I utbildningens ingår även att du ska få lära av andra och utbyta erfarenheter med de övriga på utbildningen. Efter Simlärare del 1 och 2 ska du kunna verka som simlärare och ansvarig ledare inom simundervisningen i föreningen ha förståelse för föreningens verksamhet – hur de olika delarna samverkar och hänger ihop. Upplägg I Simlärare del 1 ingår en digital del och en fysisk träff. Utbildningen uppskattas ta cirka 30 studietimmar att genomföra (10 digitalt + 20 fysiskt), där en studietimme är 45 minuter. Den digitala delen består av egna studier, kunskapstest samt inlämningsuppgifter. På den fysiska träffen är fokus på diskussioner och att gå igenom de praktiska momenten i vattnet. En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder den fysiska träffen. För att bli godkänd ska deltagaren gå igenom allt material i webbutbildningen och göra samtliga uppgifter. Du behöver ha alla rätt på självtestfrågorna. Du ska även vara närvarande under hela den fysiska träffen och aktivt delta i diskussioner och uppgifter både på land och i vattnet. Se detta som ett värdefullt steg i din fortsatta utveckling som simlärare. Målgrupp Utbildningen riktar sig till dig som är ledare och jobbar med simundervisning, oberoende av de aktivas ålder.

Svenska Simförbundet
3500 kr
Simlärare – del 2

Simlärare – del 2

Kurs/Utbildning

Det här är andra delen av utbildningen för dig som vill bli simlärare och lära dig mer om siminlärning för barn, vuxna och personer med funktionsnedsättning.  Utöver ny kunskap kommer du även få möjlighet att utbyta erfarenheter och praktiskt pröva olika övningar och moment. Passa på att diskutera och utbyta tankar och idéer med andra simlärare och kursledaren på plats, för att lära dig så mycket som möjligt. Simlärare del 2 är del två av två fortsättningsutbildningar som ingår i nivå 2 i utbildningsstrukturen för dig som är ledare i simundervisningen och vill utbilda dig. Utbildningen riktar sig till dig som är ledare och jobbar med simundervisning, oberoende av de aktivas ålder. När du genomfört utbildningarna Simlärare 1 och 2 är du utbildad simlärare.  Genom utbildningen kommer du få fördjupade kunskaper i ledarskap i simundervisningen genom till exempel motivation, bemötande och rörelseförståelse. Du får ökad kunskap om säkerhet kopplat till bland annat trygg idrott och hur du kan lära ut livräddning. I Simningens ABC får du tips om övningar och hur du kan jobba med en progression i Simningens ABC genom alla nivåer i simundervisningen.  Syfte och mål med utbildningen Syftet med utbildningen är att du ska få de kunskaper som du behöver för att kunna vara simlärare och ansvarig ledare i simundervisning för samtliga åldrar i föreningen. Syftet är också att du ska få stöd och kunskap för att leda simundervisning både för personer med funktionsnedsättning och utan funktionsnedsättning. I utbildningens ingår även att du ska få lära av andra och utbyta erfarenheter med de övriga på utbildningen. Efter Simlärare del 1 och 2 ska du kunna verka som simlärare och ansvarig ledare inom simundervisningen i föreningen ha förståelse för föreningens verksamhet – hur de olika delarna samverkar och hänger ihop. Upplägg I Simlärare del 2 ingår en digital del och en fysisk träff. Utbildningen uppskattas ta cirka 30 studietimmar att genomföra (10 digitalt + 16 fysiskt), där en studietimme är 45 minuter. Den digitala delen består av egna studier, kunskapstest samt inlämningsuppgifter. På den fysiska träffen är fokus på diskussioner och att gå igenom de praktiska momenten i vattnet. En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder den fysiska träffen. För att bli godkänd ska deltagaren gå igenom allt material i webbutbildningen och göra samtliga uppgifter. Du behöver ha alla rätt på självtestsfrågorna. Du ska även vara närvarande under hela den fysiska träffen och aktivt delta i diskussioner och uppgifter både på land och i vattnet. Se detta som ett värdefullt steg i din fortsatta utveckling som simlärare. Målgrupp Utbildningen riktar sig till dig som är ledare och jobbar med simundervisning, oberoende av de aktivas ålder.

Svenska Simförbundet
rek. 3300 kr
Simidrottsledare – Konstsim

Simidrottsledare – Konstsim

Kurs/Utbildning

En utbildning för dig som vill utvecklas som tränare och få kunskaper i att träna och leda barn, ungdomar eller vuxna inom konstsim. Utöver ny kunskap kommer du även få möjlighet att utbyta erfarenheter och praktiskt pröva olika övningar och moment. Passa på att diskutera och utbyta tankar och idéer med ledare och kursledare på plats, för att lära dig så mycket som möjligt. Simidrottsledare konstsim ingår i nivå 1 i konstsimmets tränarutbildningar. Du får lära dig grunderna i simidrotten med organisation och värdegrund, ledarskap, kommunikation och säkerhet i simhallsmiljö. Även grunderna i konstsim och träningen, de övriga simidrotterna samt planering gås igenom. Du kommer också få konkreta och användbara tips och övningar som du har nytta av i din framtida ledarroll. Syfte och mål  Syftet med utbildningen är att ge deltagaren de simidrottsspecifika kunskaperna som behövs för att verka som assisterande ledare för konstsim för samtliga åldrar i simidrottsföreningen. Syftet är också att deltagaren får lära av och utbyta erfarenheter med de andra deltagarna. Ledaren ska efter utbildningen kunna verka som assisterande ledare på alla nivåer i föreningens verksamhet för konstsim ha grundläggande förståelse för föreningens verksamhet - hur den samverkar och hänger ihop ha grundläggande kunskaper avseende ledarskap och pedagogik ha grundläggande kunskaper om teknikinlärning, dels generella simidrottsgrunder och inom konstsim ha grundläggande förståelse för konstsimmets förutsättningar och egenheter. Se detta som ett värdefullt steg i din utveckling att nå din fulla potential som simidrottsledare. Upplägg I utbildningen ingår en digital del och en fysisk träff. Hela kursen uppskattas ta cirka 30 studietimmar att genomföra (10–12 digitalt + 20 fysiskt), där en studietimme är 45 minuter. Den digitala delen består av egna studier, enklare kunskapstest och uppgifter som ska göras i den egna föreningen. På den fysiska träffen är fokus på diskussioner och att gå igenom de praktiska momenten i vattnet. En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder den fysiska träffen. För att bli godkänd på utbildningen till Simidrottsledare konstsim ska deltagaren ha gått igenom samtliga gemensamma delar i webbutbildningen och gjort de tilldelade uppgifterna. Deltagaren ska vara närvarande under hela den fysiska träffen, aktivt delta i diskussioner och uppgifter både på land och i vattnet samt få godkänt på livräddningstestet. Målgrupp Utbildningen riktar sig till alla ledare inom konstsim, oavsett vilken ålder du har på dina aktiva.

Svenska Simförbundet
rek. 3700 kr
Simidrottsledare – Simning

Simidrottsledare – Simning

Kurs/Utbildning

En utbildning för dig som vill utvecklas som tränare och få kunskaper i att träna och leda barn, ungdomar eller vuxna inom simning och simundervisning. Utöver ny kunskap kommer du även få möjlighet att utbyta erfarenheter och praktiskt pröva olika övningar och moment. Passa på att diskutera och utbyta tankar och idéer med ledare och kursledare på plats, för att lära dig så mycket som möjligt. Simidrottsledare simning ingår i nivå 1 i simningens tränarutbildningar. Du får lära dig grunderna i simidrotten med organisation och värdegrund, ledarskap, kommunikation och säkerhet i simhallsmiljö. Även grunderna i simning och träningen, de övriga simidrotterna samt planering gås igenom. Du kommer också få konkreta och användbara tips och övningar som du har nytta av i din framtida ledarroll. Syfte och mål  Syftet med utbildningen är att ge deltagaren de kunskaperna som behövs för att verka som assisterande ledare för simning för samtliga åldrar i simidrottsföreningen. Syftet är också att deltagaren får lära av och utbyta erfarenheter med de andra deltagarna. Ledaren ska efter utbildningen kunna verka som assisterande ledare på alla nivåer i föreningens verksamhet för simning och simundervisning ha grundläggande förståelse för föreningens verksamhet - hur den samverkar och hänger ihop ha grundläggande kunskaper avseende ledarskap och pedagogik ha grundläggande kunskaper om teknikinlärning, dels generella simidrottsgrunder och inom simning. ha grundläggande förståelse för simningens förutsättningar och egenheter. Upplägg I utbildningen ingår en digital del och en fysisk träff. Hela kursen uppskattas ta cirka 30 studietimmar att genomföra (10 digitalt + 20 fysiskt), där en studietimme är 45 minuter. Den digitala delen består av egna studier, enklare kunskapstest och uppgifter som ska göras i den egna föreningen. På den fysiska träffen är fokus på diskussioner och att gå igenom de praktiska momenten i vattnet. En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder den fysiska träffen. För att bli godkänd ska deltagaren ha gått igenom samtliga gemensamma delar i webbutbildningen och gjort de tilldelade uppgifterna. Deltagaren ska vara närvarande under hela den fysiska träffen, aktivt delta i diskussioner och uppgifter både på land och i vattnet samt få godkänt på livräddningstestet. Se detta som ett värdefullt steg i din utveckling att nå din fulla potential som simidrottsledare. Målgrupp Utbildningen riktar sig till alla ledare inom simning och simundervisning, oavsett vilken ålder du har på dina aktiva.

Svenska Simförbundet
från 3500 kr
Simidrottsledare – Vattenpolo

Simidrottsledare – Vattenpolo

Kurs/Utbildning

En utbildning för dig som vill utvecklas som tränare och få kunskaper i att träna och leda barn, ungdomar eller vuxna inom vattenpolo. Utöver ny kunskap kommer du även få möjlighet att utbyta erfarenheter och praktiskt pröva olika övningar och moment. Passa på att diskutera och utbyta tankar och idéer med ledare och kursledare på plats, för att lära dig så mycket som möjligt.  Simidrottsledare vattenpolo ingår i nivå 1 i vattenpolons tränarutbildningar. Du får lära dig grunderna i simidrotten med organisation och värdegrund, ledarskap, kommunikation och säkerhet i simhallsmiljö. Även grunderna i vattenpolo och träningen, de övriga simidrotterna samt planering gås igenom. Du kommer också få konkreta och användbara tips och övningar som du har nytta av i din framtida ledarroll. Syfte och mål  Syftet med utbildningen är att ge deltagaren de kunskaperna som behövs för att verka som assisterande ledare för vattenpolo för samtliga åldrar i simidrottsföreningen. Syftet är också att deltagaren får lära av och utbyta erfarenheter med de andra deltagarna. Ledaren ska efter utbildningen kunna verka som assisterande ledare på alla nivåer i föreningens verksamhet för vattenpolo ha grundläggande förståelse för föreningens verksamhet - hur den samverkar och hänger ihop ha grundläggande kunskaper avseende ledarskap och pedagogik ha grundläggande kunskaper om teknikinlärning, dels generella simidrottsgrunder och inom vattenpolo ha grundläggande förståelse för vattenpolons förutsättningar och egenheter. Se detta som ett värdefullt steg i din utveckling att nå din fulla potential som simidrottsledare. Upplägg I utbildningen ingår en digital del och en fysisk träff. Hela kursen uppskattas ta cirka 30 studietimmar att genomföra (10–12 digitalt + 20 fysiskt), där en studietimme är 45 minuter. Den digitala delen består av egna studier, enklare kunskapstest och uppgifter som ska göras i den egna föreningen. På den fysiska träffen är fokus på diskussioner och att gå igenom de praktiska momenten i vattnet. En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder den fysiska träffen. För att bli godkänd på utbildningen till Simidrottsledare vattenpolo ska deltagaren ha gått igenom samtliga gemensamma delar i webbutbildningen och gjort de tilldelade uppgifterna. Deltagaren ska vara närvarande under hela den fysiska träffen, aktivt delta i diskussioner och uppgifter både på land och i vattnet samt få godkänt på livräddningstestet. Målgrupp Utbildningen riktar sig till alla ledare inom vattenpolo, oavsett vilken ålder du har på dina aktiva.

Svenska Simförbundet
rek. 3700 kr
Plumsaren instruktionspärm

Plumsaren instruktionspärm

Idrottsprodukt

Denna instruktionspärm ger en tydlig och enkel vägledning för att instruera simhopp, även för den som har liten eller ingen erfarenhet. Pärmen innehåller förklarande bilder och instruktioner för tio övningar, där varje hopp illustreras steg för steg – från start till landning.Till varje bildserie finns detaljerade instruktioner om utförande och viktiga punkter att tänka på. Bladen kan tas ut och användas individuellt vid träningstillfällen. En medföljande plansch sammanfattar alla övningar visuellt.Utgiven av Svenska Simförbundet med Karin Hellström som projektledare.MålgruppFör ledare och instruktörer inom simhopp som vill ha ett praktiskt verktyg för att lära ut grundläggande hoppteknik.

Svenska Simförbundet
297 kr
Tävla på lika villkor

Tävla på lika villkor

Bok

Tävla på lika villkor är ett utbildningsmaterial för tävlingsfunktionärer i simning och fungerar som ett komplement till utbildningen. Här behandlas grundläggande delar som tävlingsregler, funktionärens roll och hur en simtävling genomförs ur ett funktionärsperspektiv.Materialet kan även användas som uppslagsverk vid tävlingar för att ge stöd åt nyutbildade funktionärer och säkerställa att tävlingar genomförs på rättvisa villkor.Aktuella och fullständiga tävlingsregler återfinns i Svenska Simförbundets stadgar och tävlingsbestämmelser på www.svensksimidrott.se.MålgruppFör dig som är eller ska bli tävlingsfunktionär i simning och vill få en tydlig genomgång av regler, funktionärsroller och tävlingsgenomförande.

Svenska Simförbundet
110 kr
Simlärarboken

Simlärarboken

Bok

Att kunna simma är en livsviktig färdighet. Simlärarboken ger en pedagogisk vägledning för att lära både barn och vuxna att simma genom vattenvana, lek och rörelseglädje. Här beskrivs hur deltagare utvecklar simkunnighet genom de fyra simsätten, samt metoder för att anpassa undervisningen efter individuella behov.Boken innehåller praktiska övningar, planeringsverktyg och viktig kunskap om livräddning, säkerhet och ansvar. Simkunnighet är en färdighet som behöver underhållas hela livet och är grunden till all simidrott.Den fjärde upplagan har anpassats för en bredare målgrupp och kan användas av alla ledare inom simundervisning. Kapitlen har uppdaterats och omstrukturerats för att göra innehållet ännu mer lättillgängligt.MålgruppFör simlärare, tränare och andra ledare som arbetar med simundervisning, oavsett ålder på deltagarna. Används i många av Svensk Simidrotts utbildningar.

Svenska Simförbundet
399 kr
Träna konstsim

Träna konstsim

Bok

Den här boken sammanfattar de viktigaste kunskaperna du behöver som konstsimtränare vid bassängkanten. Med praktiska övningar och pedagogiska tips lär du dig hur du på ett enkelt sätt undervisar barn och ungdomar i konstsim. Boken fungerar även som utbildningsmaterial inom Svenska Simförbundets konstsimtränarutbildningar.Säkerhet och tränarrollens ansvarUtöver teknik och övningar tar boken upp säkerhet och ansvar, både i och runt bassängen. Som tränare spelar din uppmärksamhet och agerande en avgörande roll. Här får du vägledning kring ledarskap, träningsmiljö och säkerhetsrutiner.Uppdaterad upplaga med nya insikterDen andra upplagan speglar den senaste utvecklingen inom konstsim, både i Sverige och internationellt. Svensk konstsimnings utvecklingstrappa har uppdaterats och genomsyrar nu innehållet, i linje med LTAD-modellen (Long-Term Athlete Development). Dessutom inkluderas de senaste regeländringarna, teknikutvecklingen och nya hjälpmedel inom idrotten.MålgruppFör både nya och erfarna konstsimstränare som vill fördjupa sin kunskap och arbeta enligt moderna metoder.

Svenska Simförbundet
250 kr
Rättvist för alla

Rättvist för alla

Bok

För att tävlingar i öppet vatten ska genomföras på rättvisa och lika villkor krävs funktionärer med rätt kompetens och utbildning. Detta material ger en gemensam standard och en stabil grund för en fortsatt stark funktionärskår. Genom utbildningen får du verktyg och kunskap för att känna dig trygg i din roll under en tävling i öppet vatten. Materialet används i samband med Svensk Simidrotts funktionärsutbildning och fungerar även som stöd i framtida funktionärsuppdrag.Efter genomgången utbildning ska du ha en förståelse för hur en tävling i öppet vatten organiseras och kunna ta en ledande funktionärsroll under tävlingen. Inga förkunskaper krävs, och materialet kan även beställas av den som vill fördjupa sig på egen hand.MålgruppFör dig som är eller vill bli funktionär vid tävlingar i öppet vatten inom Svensk Simidrotts föreningsverksamhet. Det kan också vara ett stöd för dig som arrangerar tävlingar i öppet vatten.

Svenska Simförbundet
130 kr
Fortsätt tävla på lika villkor

Fortsätt tävla på lika villkor

Bok

Fortsätt tävla på lika villkor är ett utbildningsmaterial för distriktsfunktionärer i simning med fokus på att säkerställa rättvisa tävlingar. Materialet ger en tydlig beskrivning av de olika roller som ledande funktionärer har och innehåller även praktiska checklistor som kan användas vid simtävlingar.Genom att använda materialet får funktionärer en gemensam grund att utgå från, vilket bidrar till en smidig och rättvis tävlingsorganisation.Aktuella och fullständiga tävlingsregler återfinns i Svenska Simförbundets stadgar och tävlingsbestämmelser på www.svensksimidrott.se.MålgruppFör dig som är eller vill bli distriktsfunktionär i simning och behöver kunskap om funktionärsroller och tävlingsgenomförande.

Svenska Simförbundet
130 kr
Babysim

Babysim

Bok

Babysim är en aktivitet i vatten för barn mellan 0 och 2 år där föräldrar och barn, tillsammans med en ledare, utforskar vattnet genom vattenvana och simövningar. Träningen anpassas efter barnets individuella utveckling, vilket gör att alla kan delta oavsett förutsättningar.Den här boken utgör grunden i Svensk Simidrotts babysimsverksamhet och används vid utbildning av babysimsledare. Den fungerar även som stöd för ansvariga inom simverksamhet för yngre barn och ger konkreta tips på hur barnet kan introduceras till vatten på ett tryggt och lekfullt sätt.MålgruppFör babysimsledare, ansvariga inom simverksamhet och föräldrar som vill lära sig mer om babysim och hur barnet utvecklar vattenvana.

Svenska Simförbundet
290 kr