Introduktion till kappsegling

Det här är en kurs för dig som vill börja kappsegla och lära dig om de viktigaste reglerna. De enda förkunskaper du behöver ha är att kunna segla, och känna till de vanligaste ord och uttryck som används ombord på en båt. Kursen består av text, bilder och video som du kan gå igenom i ditt eget tempo.

1. Grundläggande principer

Kappsegling sker ute på vattnet. Det kan vara inne i en skyddad vik nära hamnen där båten normalt finns. Men det kan också vara ganska långt ut på en större fjärd eller till och med en bit ut längs en öppen kust.

Väder och vind kan variera. Arrangören av en tävling gör sitt bästa för att hålla en hög säkerhet för alla deltagare, men det är också viktigt att du som deltagare tänker på din egen säkerhet.

Ombord på en båt ska du alltid ha en flytväst och du ska även ha kläder som är lämpliga för att vistas på sjön. En jolle kan ibland kapsejsa och det är bra att träna på det, så att du enkelt själv kan räta upp jollen och komma ombord igen. Även från en kölbåt kan man ramla i vattnet och det är viktigt att hela besättningen har tränat på att ta sig ombord igen.

I den här första videon kommer domaren Johan Sjöstrand och elitseglaren Hedvig Liljegren att förklara mer om sportsmannaanda och hur en segelbåt får seglas eller inte seglas när den kappseglar (framdrivning). De går också igenom några viktiga begrepp och väjningsregler.

Regler i avsnittet

I det här avsnittet fick du lära dig några viktiga väjningsregler och regler för framdrivning av en båt:

  • När båtar möts för olika halsar, ska en båt för babords halsar hålla undan för båt för styrbords halsar.

  • En båt som stagvänder ska hålla undan för en båt som inte stagvänder. Formellt säger regeln att båten som stagvänder ska hålla undan från det att den passerar vindögat och tills den har kommit på kurs dikt bidevind. Motsvarande regel finns inte för båt som gippar.

  • En båt som får rätt till väg mot en annan båt, måste ge den andra båten plats att hålla undan.

  • En båt ska seglas genom att på ett naturligt sätt använda vind och vågor. Det är förbjudet att använda motor, paddla, vricka, gunga, stöta och pumpa.

Deltagarna kontrollerar varandra

På alla typer av kappseglingar är det en uttalad princip att det i första hand är deltagarna själva som kontrollerar att alla båtar följer reglerna. Reglerna får användas för att få taktiska fördelar, på samma sätt som i fotboll eller ishockey. Men till skillnad från de idrotterna så tar en domare i segling inget beslut förrän någon båt har protesterat.

Sportmannaanda i segling

Inom seglingen betyder sportsmannaanda att man kan reglerna, gör sitt bästa för att följa dessa, tar ett straff om man själv gör fel samt att man protesterar på en båt som man anser inte följer reglerna.

I avsnitt 6 får du lära dig mer om hur du protesterar och hur du tar ett straff om du har gjort fel.