Introduktion till kappsegling

Det här är en kurs för dig som vill börja kappsegla och lära dig om de viktigaste reglerna. De enda förkunskaper du behöver ha är att kunna segla, och känna till de vanligaste ord och uttryck som används ombord på en båt. Kursen består av text, bilder och video som du kan gå igenom i ditt eget tempo.

6. Protester och straff

Om du själv har gjort ett fel under kappseglingen, genom att till exempel inte hålla undan för en båt när du borde ha gjort det, så kan du ta ett straff direkt efter händelsen.

Om du däremot anser att en annan båt har gjort ett fel kan du protestera mot den båten, som då kan ta ett straff direkt efter händelsen.

Om två båtar inte är överens om vilken båt som gjorde fel behöver en domare avgöra protesten. På en del tävlingar finns det domare på vattnet som tar beslut när någon har protesterat. Om det inte finns domare på vattnet blir det istället en så kallad protestförhandling i land efter kappseglingen.

Johan och Hedvig kommer här att förklara hur du protesterar och hur du tar ett straff.

Att protestera mot en annan båt som du tycker har gjort fel, är en naturlig del av kappsegling. Att behöva gå på protestförhandling i land efter dagens kappseglingar kan kanske verka lite svårt och jobbigt. Prata då gärna med de domare som finns på den tävling du är med i. De kan förklara mer hur en protestförhandling går till och vad du ska tänka på.

Regel i avsnittet

Den regel som nämndes i det här avsnittet var att en båt som tar ett straff ska hålla undan för en båt som inte tar straff.

Avslut och mer information

Du har nu gått igenom hela kursen och vi hoppas du kommer att ha glädje och nytta av kursen!

Här hittar du länkar till regler för kappsegling samt lite andra användbara länkar till Seglarförbundets tävlingskalender och till Seglarförbundets utbildningssidor.

Guide till Kappseglingsreglerna finns att köpa i vår webbshop

Kappseglingsreglerna 2025–2028

Sailarena – Hitta kappsegling på din nivå

Lär dig mer om Seglarförbundets utbildningar