Introduktion till kappsegling

Det här är en kurs för dig som vill börja kappsegla och lära dig om de viktigaste reglerna. De enda förkunskaper du behöver ha är att kunna segla, och känna till de vanligaste ord och uttryck som används ombord på en båt. Kursen består av text, bilder och video som du kan gå igenom i ditt eget tempo.

Inledning

Inom svensk segling använder vi oss av en pedagogisk modell – kunskapsrektangeln – för att beskriva nivån på våra utbildningar, tävlingar och seglarnas kunskaps- och färdighetsnivå.

När du börjar segla, träna eller leda gör du det på en gul nivå. Varje färg har sina målprofiler som beskriver vilka kunskaper och färdigheter seglaren kan utveckla. Tävlingar är färgsatta så att seglaren kan välja tävling efter sin nivå.

Olika kappseglingsnivåer

Tävlingarna är indelade enligt kunskapsrektangelns färgskala på följande sätt:

Om kursen

Den här kursen riktar sig i första hand till den som är nybörjare, oavsett ålder, och som vill prova på kappsegling på grön eller blå nivå.

De regler som den här kursen förklarar avser enbart just kappsegling, alltså när båtar tävlar mot varandra. Båtar som fritidsseglar, och inte tävlar, ska följa de så kallade sjövägsreglerna. Sjövägsreglerna gäller för alla båtar och fartyg som färdas på sjön, oavsett om de seglar eller åker med motor. Sjövägsreglerna är bra att kunna för alla som färdas på sjön, men de reglerna tar vi inte upp i den här kursen.

Reglerna för kappsegling är till för att båtar ska undvika att kollidera med varandra, men också för att kappseglingarna ska vara rättvisa och säkra för alla deltagare. I den här kursen beskrivs de mest grundläggande kappseglingsreglerna, så att du som vill börja kappsegla snabbt ska kunna komma igång.

Efter sista avsnittet av kursen hittar du länkar till dokument med regler för kappsegling. Där finns också länkar till andra dokument eller webbsidor där du kan läsa mer om bland annat kappseglingsregler.

Lycka till med kursen!