Inkluderande ridsport

Det goda ledarskapet inom ridsporten bygger på våra gemensamma värderingar. Tillsammans jobbar vi för att skapa en positiv ridsportanda där alla trivs, tar plats och är trygga. I din roll som ridlärare och ledare har du ett stort ansvar att se och möta varje person precis som den är. I den här kursen får du som ledare verktyg och tips i hur du kan bemöta olika människor utifrån deras specifika behov.

Ledarens roll

Hästar och ridning/körning är så mycket mer än stunden i sadeln eller på kuskbocken. Ridsporten möjliggör att vi kan komma ut i naturen, få rolig motion och en meningsfull fritid, med andra ord har ridsportens föreningar mycket att erbjuda. Tillsammans med hästen kan vi utveckla våra färdigheter inom ridning, kanske träna koordination och balans på voltigebocken/hästen eller uppleva härlig natur i samband med körning.

Ridlärare och ledare skapar förutsättningar

Du som ledare har en viktig roll och ditt ledarskap har stor påverkan på, och betydelse för, dem du leder. Du skapar förutsättningar för att de ska känna sig trygga, sedda och bekräftade samt vara en del av gemenskapen. Det kräver engagemang och förmåga att locka fram det bästa ur varje individ.

Ledarskapet handlar om vad du gör i relation till andra människor. Ledarrollen är ett förtroendeuppdrag som bara den som har andras förtroende kan ha. Därför måste du hela tiden reflektera över ditt ledarskap och hur du fungerar i din ledarroll.

Lär känna individen

Stallet är en bra miljö där det går att lära sig mycket. De tydliga rutinerna underlättar. Med hästen går det att ha en kravlös relation, få vara nära och få tycka om. Utgå alltid från individen, vad är viktigast för just denna person? Gos med hästen eller att rykta och rida? Ta fram det som fungerar och bygg in det i det du och utövaren gör.

För dig som är ridlärare/ledare gäller det att samla kunskap om den enskilda individen för att kunna anpassa aktiviteterna. Möt därför personen och skapa en relation, lär känna personen. Hur vill personen göra och hur reagerar personen? Det är också bra att ta hjälp av och fråga vårdnadshavarna som i regel känner personen bäst. 

Här är några tips till dig som leder aktiviteter för personer med NPF
  • tydliga rutiner och struktur, samma varje gång,

  • var tydlig och tala om vad som ska hända,

  • ge personen möjlighet att kunna förbereda sig innan,

  • låt personen vara med en kompis eller i en mindre grupp,

  • ge kortfattade instruktioner muntligt och skriftligt och väldigt strukturerat,

  • stäm av med personen och ta kortare pauser vid behov,

  • använd gärna bildstöd, illustrationer och symboler.


Exempel på hur du kan arbeta

Rim och ramsor underlättar inlärning

Personer med NPF kan ha ett kortare arbetsminne vilket innebär att de vanliga traditionella ridinstruktionerna kan vara svåra att förstå och komma ihåg. Ett kraftfullt pedagogiskt verktyg som du som ledare kan använda dig av är rim och ramsor.

Rim och ramsor är ett effektivt sätt att stödja inlärning hos personer med NPF genom att skapa struktur, minska stress och göra instruktioner lättare att minnas. De aktiverar ljudminne, stödjer motorisk inlärning och förmedlar regler på ett lekfullt sätt.

"Bakben och svans – då har du en chans!" (hålla avstånd)

”Mellan två hästar, luft och ro – annars kan någon få en sko!" (hålla avstånd)

"Sitt som ett träd, stadig och lätt, då blir ridningen trygg och rätt." (sits)

"Hälar ner och tårna fram, då sitter du stadigt som en stam." (sits)

Använd bildstöd

När eleverna kommer till stallet kan ni ha en genomgång över vad som ska hända idag, här är det bra att komplettera med bildstöd som visar i vilken ordning momenten ska ske. Använd gärna en timer som visar med färger hur lång tid de har på sig under varje moment.

En instruktion åt gången

Under ridning kan det vara svårt att komma ihåg alla instruktioner om ridvägar samtidigt som eleven rider. Försök göra det så enkelt som möjligt genom att ge en instruktion åt gången i möjligaste mån. Det underlättar även för eleverna om de redan innan lektionen vet vad de ska göra på lektionen.

Fundera på

Hur planerar du dina aktiviteter i föreningen idag, kan du göra det tydligare för dina elever? Går det att använda teorilektioner till att förbereda eleverna inför uppsuttna aktiviteter?  Kan du komma på fler ramsor som kan underlätta vid ridning eller stallaktiviteter?

Om något inte går som planerat

Ibland kan starka reaktioner uppstå, särskilt om kraven blir för höga. Då är det viktigt att du som ledare använder ett lågaffektivt bemötande:

  • Behåll lugnet, sänk rösten och undvik ögonkontakt.

  • Gå inte i försvar – visa förståelse.

  • Vänta med att reda ut situationen tills alla är lugna.