Normer
Normer är osynliga regler som påverkar hur individer och grupper anpassar sig i olika sammanhang och hur vi bemöter varandra. Inom ridsporten finns det många olika exempel på situationer och förväntningar på hur saker ska vara. Till exempel vilket märke på ridkläder och utrustning någon förväntas ha för att passa in i stallgänget eller vilka specifika färdigheter och egenskaper som anses identifiera en hästperson. Om något är "normalt" skapar det också en föreställning om vad som är "onormalt", "fel" eller "konstigt".
Exempel på normer
Om till exempel en rullstolsburen pojke är nyfiken på att börja rida, men aldrig ser något annat barn i rullstol i informationsmaterial om ridskolan, på hästrelaterade sociala medier eller på reklambilder för ryttarutrustning kan det innebära att han kanske aldrig börjar rida eftersom han inte kan spegla sig själv i det sammanhanget.
Ökad risk för psykisk ohälsa
Att uppleva utanförskap, diskriminering eller dåligt bemötande, till exempel på grund av att man har en funktionsnedsättning eller för att man inte passar in i normen, kan också innebära en ökad risk för att drabbas av psykisk ohälsa.
Diskriminering
Att skyddas mot diskriminering är en mänsklig rättighet och diskrimineringsgrunderna är framtagna för att skydda särskilt utsatta grupper. En ridsport för alla ska vara inkluderande och en positiv kraft mot segregation och utanförskap. Du som ledare behöver anpassa aktiviteterna till individens behov, ta tillvara åsikter när verksamheten utformas och se till att verksamheten är anpassad för att alla ska kunna vara aktiva länge i livet.
Se varje deltagare
Förutsättningarna för att börja rida kan variera beroende på kostnader, geografiskt läge och utbud. Som ledare är det viktigt att du ser alla deltagare oavsett vilka de är och varifrån de kommer. Målet är att bygga en nyfiken, välkomnande och hållbar verksamhet där alla känner igen sig och vill vara kvar.
Tips
Varför behöver alla prata om normer? (ljudfil)
Verktygslåda för påverkansarbete | Svenska Ridsportförbundet
Skapa möjligheter att utföra nya aktiviteter för fler målgrupper.