Psykisk hälsa
Vårt mående varierar ständigt och påverkas av många faktorer. Att ibland känna sig trött, ledsen eller nere är normalt. Att ta hand om sig själv och skapa sunda vanor är en bra början för att må bra. Några tips för att må bra psykiskt är att:
röra på sig regelbundet,
sova tillräckligt,
ha kontakt med andra människor,
hantera stress på ett bra sätt,
göra saker som känns meningsfulla,
vara snäll mot sig själv,
söka hjälp när det behövs.
Vad är psykisk ohälsa?
Psykisk ohälsa innebär att vi upplever svårigheter som påverkar vårt mående och vår förmåga att fungera som vanligt. Det kan handla om allt från tillfällig stress eller nedstämdhet till mer långvariga och allvarliga tillstånd som depression eller ångest. Det är viktigt att komma ihåg att psykisk hälsa är något som kan förändras över tid, och att alla kan behöva stöd ibland för att må bättre.
Att uppmärksamma psykisk ohälsa som ledare
En ångestattack kan ge symtom som snabb puls, andnöd, yrsel, illamående eller spända muskler. Håll utkik efter förändrat beteende, till exempel att någon som brukar prata mycket blir tyst, drar sig undan eller inte vill delta.
Tänk på
Var uppmärksam på förändringar i beteende.
Våga fråga hur någon mår.
Lyssna och visa omtanke.
Ibland är det lättare att prata när man gör något praktiskt tillsammans.
Ta hjälp av hästen genom att exempelvis säga “Hästen verkar känna att du är lite spänd idag. Vill du prata om något?”
Skapa en trygg och tillåtande miljö
Som ledare är det viktigt att skapa en trygg och tillåtande miljö där alla känner sig accepterade. Bygg tillit genom att lyssna, se varje individ och visa att du bryr dig. Ibland räcker det att bara finnas där och vara närvarande.
Personer med NPF, såsom ADHD, autism eller Tourettes, löper ofta en högre risk att drabbas av psykisk ohälsa. Detta beror ofta på utmaningar i sociala situationer, stress eller känslomässig överbelastning. NPF är inte i sig en psykisk sjukdom, men de svårigheter som följer med kan leda till oro, ångest eller depression. Genom att förstå dessa utmaningar och erbjuda rätt stöd kan risken för psykisk ohälsa hos personer med NPF minskas.
Information, råd och stöd
Idrottspsykologi för prestation och hälsa | Riksidrottsförbundets kunskapssajt
Kostnadsfri kunskapssajt som bland annat tar upp psykisk hälsa och psykisk ohälsa. Här finns massor av övningar, tips och information om vart du kan vända dig för att få hjälp.
Ledare som lyssnar | Folkhälsomyndigheten
Webbaserad utbildning om psykisk hälsa för dig som leder barn och unga på fritiden.
BRIS | Barnens rätt i samhället
För dig som är under 18 år och behöver stöd. Vi som svarar är utbildade kuratorer som har tystnadsplikt. Säg bara hej så tar vi det därifrån! Du kan höra av dig till oss dygnet runt.
Koll på soc | Socialtjänsten för barn och unga
Koll på soc är en sajt om socialtjänsten för dig som är under 21 år. Soc och socialtjänsten är samma sak.
UMO.se
Webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer.
BUP | Barn och ungdomspsykiatrin
För barn och unga med allvarligare psykiska besvär.