Hitta din kurs

På den här sidan kan du söka bland kurser från SISU Idrottsutbildarna och alla olika idrotter som finns på Kunskapsarenan. Lär dig mer om ledarskap, träning och andra ämnen för just din roll i idrotten.

Bläddra i utbudet

Du måste välja ett värde

Alla filter

Rött kort

Rött kort

Kurs/Utbildning

Fortsättningskurs i inomhusklättring där du lär dig om ledklättring och ledsäkring. Beskrivning Utbildningen tar upp de tekniker och kunskaper som krävs för att klättra och säkra på led inomhus. Utbildningen ger dig kunskaper om: Klättra och säkra på led självständigt inomhus. Kunskap om utrustning som krävs för ledklättring. Medvetenhet kring de risker som är förknippade med ledklättring. Upplägg Denna digitala utbildningen förbereder dig för den fysiska kursen. Den digitala delen uppskattas ta cirka 2 timmar. Den digitala delen består av egna studier och ett kunskapstest. Den fysiska kursen tar upp samma moment som den digitala och bokas separat. För att få ett rött kort krävs att du genomför en så kallad uppklättring. Målgrupp För dig som klättrat ett tag och vill vidareutveckla dina färdigheter inom klättring genom att lära dig att klättra och säkra på led inomhus. Rekommenderad lägsta ålder 13 år.

Svenska Klätterförbundet
160 kr
Grönt kort

Grönt kort

Kurs/Utbildning

Utbildningen är en grundkurs i topprepsklättring inomhus där du lär dig om topprepsklättring och hur du säkrar. Beskrivning Utbildningen lär dig de grundläggande färdigheterna och säkerhetsrutinerna som krävs för att klättra och säkra på inomhusväggar. Följande moment ingår i utbildningen: Säkra och klättra Kamratkontroll Kommandon Utrustning Riskmedvetenhet Grundläggande klätterteknik Uppvärmning och skadeförebyggande Efter kursen kommer du ha de kunskaper som behövs för att klara en uppklättring och få ditt grönt kort, vilket visar att du kan säkra och klättra säkert på topprep​​. Upplägg Den digitala utbildningen förbereder dig för den fysiska kursen. Den digitala delen uppskattas ta cirka 2 timmar.  Den digitala delen består av egna studier. Den fysiska kursen tar upp samma moment som den digitala och bokas separat. För att få ett grönt kort krävs att du genomför en så kallad uppklättring. Målgrupp Grönt kort utbildning är för dig som vill lära dig topprepsklättring på inomhusväggar på ett säkert och självständigt sätt. Rekommenderad åldersgräns för att genomgå kursen är 13 år, men det kan variera beroende på individens mognad och förmåga att göra riskbedömningar​​. Utbildningen kräver inga förkunskaper.

Svenska Klätterförbundet
160 kr
Seglingens ledarskap

Seglingens ledarskap

Kurs/Utbildning

Seglingens ledarskap vänder sig till dig som vill vara ledare eller ta en annan viktig roll inom seglingen. Kursen ger dig kunskap om seglingens värdegrund och hur segling som idrott organiseras på ett säkert sätt. Du får också lära dig om idrottens ledarskap och får tillgång till stödmaterial som är utformat för dig som ledare. Upplägg Kursen genomförs individuellt eller som en lärgrupp på klubben. Kursen tar cirka 2,5–3 h att genomföra, utan fördjupningsdelarna. Fördjupningsdelarna Kappseglingsfunktionär och Tränare tar 45 minuter vardera. Viktig vuxen tar 10 minuter. Följande avsnitt ingår: Jag & Idrottsrörelsen Jag & Seglingen Jag & Ledarskapet Fördjupningsdelar: Kappseglingsfunktionär Tränaren Viktig vuxen Målgrupp Kursen vänder sig till dig som vill vara ledare, instruktör, tränare, funktionär, klubbledare, domare inom svensk segelsport. Eller är en viktig vuxen för någon som seglar. Oavsett vilken roll du har kommer denna kurs ge dig en bra grund att stå på.

Svenska Seglarförbundet
300 kr
Förarintyg för fritidsbåt

Förarintyg för fritidsbåt

Kurs/Utbildning

Förarintyg för fritidsbåt är ett digitalt utbildningsmaterial för dig som vill ta förarintyg och få kunskaper för att känna dig tryggare på våra vatten. Materialet lotsar dig till allt du behöver kunna för att ta intyget på egen hand, eller tillsammans med andra i en lärgrupp på din klubb. Kursen består av följande avsnitt: Svenska sjökort och symboler Navigering Navigering i praktiken Sjömanskap, säkerhet och sjukvård Miljö, väder och vattenstånd Lagar och regler Upplägg Utbildningen genomförs som en enskild webbkurs och beräknas ta totalt cirka 6,5 timmar att genomföra. Förutom webbkursen behöver du tillgång till ett övningssjökort och navigationsbestick, men ingen annan kurslitteratur. Förklarande filmer varvas med text, bilder och övningsuppgifter. Varje avsnitt av kursen följs av övningsuppgifter som ger en bra träning inför det riktiga provet. Förutom innehållet på webbplatsen behöver du ha tillgång till en del fysiskt material, som till exempel kan köpas här: Passare Transportör Linjal Undervisningssjökort 616. 6163 Utbildningsmaterialet är för enskilt bruk och inloggningen får endast användas av den registrerade användaren. Om materialet används i lärgrupper måste varje deltagare ha en egen inloggning. Intyg För att få intyget behöver du, efter avslutad utbildning, söka och utföra prövning hos en av NFB auktoriserad förhörsförrättare. Information om NFB och vilka förrättare som finns på din hemort. Målgrupp Utbildningsmaterialet vänder sig till alla som vill ta förarintyg och få kunskaper för att känna sig tryggare på våra vatten. Du behöver vara 12 år eller äldre under kalenderåret för att få skriva provet för förarintyg.

Svenska Seglarförbundet
800 kr
Grundutbildning för tränare

Grundutbildning för tränare

Kurs/Utbildning

Grundutbildning för tränare är en utbildning för dig som är eller vill bli tränare för barn, ungdomar eller vuxna, i någon av våra idrotter. Den innehåller viktiga ämnesområden som ger dig en bra grund att stå på i ditt tränarskap. Utbildningen fokuserar på ledarskap och viktiga utgångspunkter för träning samt belyser det sammanhang som du som tränare befinner dig i, det vill säga den svenska idrottsrörelsen.  Upplägg  Kursen genomförs i hybridform med en del av digital självstudie och gemensamma träffar  (digitala/fysiska träffar). Hela kursen uppskattas ta cirka 25 timmar att genomföra.  Självstudierna genomförs i lärplattformen tillsammans med ett tillhörande bokpaket.  På den gemensamma träffen/träffarna sker samtal, gruppövningar och praktisk tillämpning.  En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder träffarna.  Målgrupp  Tränare/ledare som leder aktiva oavsett ålder och idrott. Du är antingen ny i din roll eller saknar grundläggande ledarutbildning. Rekommenderad ålder 15 år och uppåt.  Kursmaterial  Digitalt material  Bokpaket: Idrottens ledarskap, Idrottens träning   

RF/SISU
från 2100 kr
Grundutbildning för föreningsledare

Grundutbildning för föreningsledare

Kurs/Utbildning

Grundutbildningen för föreningsledare är en utbildning som ger dig de viktigaste verktygen för att framgångsrikt leda och utveckla en attraktiv idrottsförening. Du får kunskap om hur du skapar en verksamhet som engagerar både ledare och medlemmar. Med avstamp i engagemang, föreningsdemokrati och idén med föreningen får du en bra bas för ditt fortsatta arbete som föreningsledare för att skapa en attraktiv verksamhet för alla medlemmar.  Upplägg  Kursen genomförs i hybridform med en del av digital självstudie och gemensamma träffar (digitala/fysiska träffar). Hela kursen uppskattas ta cirka 12 timmar att genomföra.  Självstudierna genomförs i lärplattformen tillsammans med en bok.  På den gemensamma träffen/träffarna sker samtal, gruppövningar för att tillämpa kunskapen.  En utbildare finns som stöd under den digitala delen och leder träffarna.  Målgrupp  Styrelsemedlemmar, kommittémedlemmar eller andra ledare som finns i föreningens organisation.   Kursmaterial  Digitalt material  Bok: Föreningsledning 

RF/SISU
rek. 1000 kr