Övningarna ställer höga krav på både teknik och rörlighet. Tekniken kan övas in i tidig ålder med låg belastning för att sedan byggas på med en långsam progression.
Frivändning
Klicka på rubriken nedan för att läsa teknikbeskrivningen för frivändning.
Teknikbeskrivning frivändning
Övningen ska starta i marklyftsposition med stången mitt över foten. I frivändning finns det två dragfaser – den första är från golvet och förbi knäna och den andra från knäna tills stången når fullt sträckta höfter. Den andra dragfasen skiljer sig lite från marklyft eftersom knäna ska skjutas in lite under stången.
Stången ska hållas nära kroppen genom hela rörelsen. Kraften från höftsträckningen sätter fart på stången och hela draget/höftsträckningen ska göras med raka armar. Axlarna ska lyftas så högt som möjligt i slutet på andra dragfasen. Målet är att så snabbt som möjligt komma under stången och fånga den i antingen en halv eller djup knäböj.
Den aktiva ska fokusera på att hålla stången nära kroppen och sträcka höfterna. Övningen kan utföras med start från golv, från en upphöjning eller från en hängande position.
Vanliga tekniska brister är att den aktiva drar i stången för tidigt, inte sträcker helt i lyftet eller håller stången för långt från kroppen, till exempel i dragfasen.
Ryck
Klicka på rubriken nedan för att läsa teknikbeskrivningen för ryck.
Teknikbeskrivning ryck
Övningen ska starta i marklyftsposition med ett brett grepp om stången. Ett riktmärke för hur brett greppet bör vara är att stången ska gå rakt genom höften när den aktiva står upprätt. Hen ska starta som vid marklyft och sträcka explosivt på höften för att få fart i lyftet.
I ryck finns det två dragfaser – den första är från golvet och förbi knäna och den andra från knäna tills stången når fullt sträckta höfter. Den andra dragfasen skiljer sig lite från marklyft eftersom knäna ska skjutas in lite under stången.
Stången ska hållas nära kroppen genom hela rörelsen. Kraften från höftsträckningen sätter fart på stången och hela draget/höftsträckningen ska göras med raka armar. Målet är att så snabbt som möjligt komma under stången. Axlarna ska lyftas så högt som möjligt i slutet av den andra dragfasen. Stången ska fångas på raka armar i kroppens lodlinje, antingen i en djup eller halv knäböj (styrkeryck).
Den aktiva ska fokusera på att lyfta stången nära kroppen och stäcka höften explosivt.
Vanliga tekniska brister är att den aktiva börjar dra i stången för tidigt, inte sträcker helt under lyftet eller håller stången för långt från kroppen, till exempel i dragfasen.
Överstöt till split
Klicka på rubriken nedan för att läsa teknikbeskrivningen för överstöt till split.
Teknikbeskrivning överstöt till split
Övningen ska starta med stången i samma position som vid knäböj fram, eventuellt med ett lite bredare grepp. Den aktiva ska böja lätt på knäna och kraftfullt sträcka uppåt för att sätta fart på stången. Sedan ska hen böja knäna och komma under stången genom att placera fötterna som i ett utfallssteg.
Stången ska fångas mitt över lodlinjen med fullt sträckta armar. Det är viktigt att spänna bålen och de stabiliserande musklerna. Den aktiva ska samla fötterna genom att först föra den främre foten bakåt och sedan den bakre foten framåt tills fötterna är parallella.
Pushpress
Klicka på rubriken nedan för att läsa teknikbeskrivningen för pushpress.
Teknikbeskrivning pushpress
Övningen ska starta med stången i samma position som vid knäböj fram, eventuellt med ett lite bredare grepp. Den aktiva ska böja knäna lätt och sedan sträcka på benen för att sätta fart på stången och pressa upp till raka armar. Det är viktigt att hålla bålen spänd och axlarna sänkta. Ryggens position ska vara neutral utan att svanka. Stången ska lyftas lodrätt upp och stanna rakt över axlarna/rakt över kroppens lodlinje.
Press
Klicka på rubriken nedan för att läsa teknikbeskrivningen för press.
Teknikbeskrivning press
Den aktiva ska stå med båda fötterna under höfterna, ha en stabil hållning och hålla stången i samma position som vid knäböj fram. Se till att hen spänner bålen och sätet och inte lutar sig bakåt. Stången ska pressas rakt upp. Så fort den passerat huvudet ska den aktiva luta sig fram, in under stången. Pressen ska avslutas med stången rakt över kroppens lodlinje.
Press bakom nacke
Klicka på rubriken nedan för att läsa teknikbeskrivningen för press bakom nacke.
Teknikbeskrivning press bakom nacke
Övningen ska starta med stången bakom nacken, ofta med ett lite bredare grepp än vid knäböj – hur brett beror på individen och syftet med övningen. Det är viktigt att den aktiva har armbågarna under stången i början av pressen och att hen pressar rakt upp, spänner sätet och bålen under hela lyftet och inte svankar. Pressen ska avslutas med stången rakt över kroppens lodlinje. Övningen kan också göras som en pushpress eller som en stöt.
Ryckfattad knäböj
Klicka på rubriken nedan för att läsa teknikbeskrivningen för ryckfattad böj.
Teknikbeskrivning ryckfattad knäböj
Övningen ska starta med stången över huvudet och ett brett grepp om stången (samma grepp som vid ryck). Den aktiva ska fokusera på att spänna bålen, stabilisera skuldrorna och hålla ryggen rak. Sedan ska hen göra en så djup knäböj som möjligt utan att tappa hållningen. Knäna ska vara i tårnas riktning och stången ska hela tiden vara över kroppens lodlinje.