Vår ungdomssektion

Ridsportens ungdomssektion är perfekt för dig som gillar att engagera dig och fixa aktiviterer för unga i klubben. Det är en bra miljö för framtidens ledare – många duktiga chefer har startat sin karriär som ledare inom ridsporten. Oavsett vilka mål du har så är ungdomssektionen en bra plats för dig som gillar att ha kul och tycker om ridsport. Du och övriga i ungdomssektionen kan använda hela webbplatsen eller så väljer ni att utnyttja de delar där ni behöver stöd just nu.

Alla ska känna sig välkomna

Hur gör ni för att alla ska känna sig välkomna till stallet? Minns du något tillfälle när du kände dig extra välkommen? Det är också viktigt att ni i ungdomssektionen har känslan av att ni har roligt tillsammans i gruppen. Här får du ta del av föreningars berättelser och du hittar även tips på hur ni kan jobba med att stärka gruppkänslan.

Alla är välkomna till stallet

Se filmen nedan där Vällingby Ridsällskap berättar om sina erfarenheter av arbetet med att alla ska känna sig välkomna.

Fundera på

Vällingby Ridsällskap påminner om vikten av att skapa strukturer som motverkar gängbildning och hierarkier i stallet. Hur ser det ut med sådana saker i det stall där du är aktiv?  

Ni kan göra skillnad

Här nedan får du flera tips på hur ni får alla att känna sig välkomna och hur ni kan arbeta för att förebygga mobbning och utanförskap.

Skapa en stark vi-känsla i stallet är ungdomssektionens viktigaste uppdrag

Ungdomssektionens viktigaste uppdrag är att skapa en stark vi-känsla bland alla barn och ungdomar i stallet. Därför är det extra viktigt att alla som är aktiva i ungdomssektionen har en öppen attityd och lyssnar och känner in vad föreningens unga medlemmar tänker och tycker. Tänk på att de yngre kanske inte vågar ta kontakt med de äldre, så vänta inte på att barn och ungdomar ska ta kontakt med dig utan gå ut och prata med dem. Skapa roliga mötesplatser i stallet. Gör en hörna där de unga medlemmarna kan hänga före och efter ridpassen eller efter skolan. Uppmuntra föreningens barn och unga att umgås och snacka. 

I filmen Våga prata om det!  berättar Hamre Ridklubb om hur de jobbar förebyggande mot mobbing och kränkningar. De ansvariga sopar inte problem under mattan utan uppmärksammar och börjar jobba med ett problem så fort det uppstår. De berättar också om hur viktigt det är att våga prata om hur medlemmarna bemöter varandra i sociala medier men också i stallet.   

Fundera på 

I Hamre Ridklubb uppmuntrar de ansvariga till samtal och poängterar att den som har blivit utsatt för påhopp i sociala medier inte ska känna att det är hens fel och inte heller ska behöva känna sig ensam. Hur jobbar din förening för att uppmuntra till samtal? Vad kan ni göra mer av? Hur jobbar ni förebyggande för att skapa trygg stallmiljö?

Mobbning och utanförskap - hur upplevs det i verkligheten?

Filmen Stallkänslan lyfter ungas röster och är för alla dem som blivit eller blir utsatta för kränkningar och mobbning. Trygghet är alltid vuxnas ansvar och vi kan alla vara just den personen som faktiskt gör skillnad för någon, redan idag. 

Fundera på

Hur reagerar och agerar ni i er förening om någon blir utsatt för mobbning och kränkningar? Finns det stöd av vuxna i er ungdomssektion?

Kom ihåg

Diskussioner på sociala medier sker ofta i mindre grupper och under ytan, därför är det viktigt att våga säga till när någon inte mår bra av det som skrivs. Det kan behövas en påminnelse om att det faktiskt är människor bakom tangenter/skärmar och att då fundera över hur människor mår av det som skrivs.  

Skapa en bra miljö i stallet

Du och de övriga aktiva i ungdomssektionen möter många människor i stallet, och därför är ni med era värderingar viktiga förebilder för andra barn och unga. Ni har alla chanser att skapa en skön stämning runt er. Se filmen nedan där Max, Moa och Alva tar upp sådant som de tycker är viktigt för att skapa trivsel i stallet.

Fundera på

Vilka attityder eller värderingar kan skapa en miljö där inte alla trivs eller känner sig välkomna? Hur fungerar miljön i stallet och föreningen där du är aktiv?

Skapa en bra gruppkänsla i ungdomssektionen

Oavsett vem som gör vad i ungdomssektionen ska känslan alltid vara att alla gör arbetet tillsammans, som en grupp. Alla bidrar från sitt håll så att gruppens resultat blir så bra som möjligt. 

Det är viktigt att se och lyfta fram olika personers egenskaper; någon är fundersam, en annan är snabbtänkt, en tredje är energisk och inspirerande – och det blir en oslagbar kombination. När alla inser att den sammanlagda kompetensen faktiskt är större än om var och en skulle agera på egen hand uppstår en gemensam känsla av styrka, kraft och glädje.   

Tips

En bra gruppdynamik bygger på att alla deltagare respekterar och lyssnar på varandra. Tänk på att fördela ordet jämnt och låt alla få säga vad de tycker. En bra idé kan vara att gå varvet runt och låta alla få prata. En grupp fungerar bäst när alla känner sig trygga och vågar säga vad de tycker. 

Här är några punkter som är viktiga för att skapa en bra gruppkänsla i ungdomssektionen. De är extra viktiga när du kommunicerar på sociala medier. 

  • Var raka och ärliga mot varandra. 

  • Prata till varandra inte om varandra. 

  • Sprid positiva budskap. 

  • Lyssna på varandra. 

  • Beröm varandra. 

  • Skilj på sak och person – om en person inte tycker som du så kan ni fortfarande vara bra kompisar. 

  • Se varandras behov och respektera dem. 

  • Låt olika personligheter ta plats. 

  • Se till att alla får vara med. 

Bra regler i grupp

För att bygga trygghet och tillit i en grupp är det viktigt att alla i gruppen enas om några få regler för hur ni pratar om och till varandra. Om ni har tydliga regler som alla respekterar så kan det främja trivseln i gruppen och minska risken att någon blir mobbad eller hamnar utanför. Förslag på regler: 

  • Det är okej att inte delta i alla diskussioner. 

  • Alla får uttrycka sin åsikt utan att de måste förklara eller försvara den inför andra. 

  • Ingen avbryter, kommenterar, gör fula grimaser eller tittar på ett negativt sätt. 

  • Gruppen pratar aldrig om en deltagare som inte är närvarande. 

Fundera på

Vilka rutiner och regler finns i din förening för att skapa trygghet i stallet? 

Konkreta tips när det kommer nya i gruppen

Några få nya – en trygg och bra start 

Om det bara är några få nya i föreningens ungdomssektion är det viktigt att du och andra lite mer erfarna personer gör så att de nya känner sig sedda och välkomna. Säg hej och välkommen – hellre en gång för mycket än en gång för lite. Berätta om hur sektionens möten brukar gå till, vad styrelsen arbetar med och vad som är viktigt för ungdomssektionen. Då är det lättare för de nya i gruppen att veta vilka förväntningar som finns.   

Många nya – en kickstart 

Är många i gruppen nya kan det vara bra om alla gör något roligt tillsammans. När ni skrattar och har roligt ihop lär ni känna varandra och ni stärks som grupp. Gör en aktivitet utanför stallet. Ni kan till exempel testa en annan idrott ihop eller laga mat och äta middag tillsammans hemma hos någon i gruppen.

Fundera på

  • Hur ska en grupp vara för att du ska känna dig välkommen? 

  • Vad kan du göra för att få andra att känna sig välkomna? 

  • Hur ska du göra för att våga säga till någon att du tycker att den personen inte lyssnar på dig? 

  • Vilka aktiviteter kan du och andra i ungdomssektionen göra för att lära känna varandra? 

Låt alla tycka till

Ta gärna reda på vad medlemmarna i er förening tycker genom att göra en enkel undersökning. Välj ut 10–20 medlemmar i olika åldrar och fråga dem: 

  1. Vet du hur du får kontakt med ungdomssektionens styrelse? 

  2. Är du intresserad av de aktiviteter ungdomssektionen gör i dag? Om inte, vad vill du att sektionen ska göra? 

  3. Hur vill du att ungdomssektionen ska kontakta dig? Vill du till exempel ha kontakt via sociala medier eller via sms?  

Förslag på andra sätt att ta reda på vad medlemmarna vill. 

  • Dela ut ett frågeformulär i samband med en ridlektion som medlemmarna kan svara på hemma och lämna på ett visst ställe i stallet. Du kan också skicka en länk till enkäten via sms eller sociala medier.  

  • Samla föreningens barn och ungdomar vid ett eller flera tillfällen och diskutera möjliga aktiviteter. 

  • Ställa frågor och svar på Instastory. 

  • Ordna en låda i stallet där medlemmarna kan lägga förslag till styrelsen. Se till att det finns papper och penna.

Om något händer

Det kan hända att du eller någon annan i ungdomssektionen upptäcker att någon känner sig ledsen sårad eller mindre värd på grund av något som har hänt. Då har både du och den som blir utsatt alltid rätt till stöd.

Tveka aldrig att ta hjälp och säga till när något känns fel. Kom ihåg att nolltolerans gäller mot alla former av våld, mobbning, trakasserier och övergrepp och att det alltid är vuxnas ansvar att barn och unga är trygga och mår bra. Därför är det bra om det finns en ansvarig vuxen som kontaktperson för ungdomssektionen, men det går såklart också bra att prata med en annan trygg vuxen som du har förtroende för.

Läs mer om rätten till stöd på ridsport.se

"Nyckeln till en väl fungerande ungdomssektion är ett vuxenstöd. Ungdomarna måste se och känna helheten. De måste tillåtas vara delaktiga i hela ridskolan – inte bara genomföra aktiviteter. Först då blir deras engagemang långsiktigt. Det är de vuxnas ansvar att US kommer och känner sig välkomna på styrelsemöten." Lotta Hillbom, verksamhetschef ridskola.