Skapa energi och sammanhållning
Det är bra om det finns många olika personlighetstyper i styrelsen – då kan arbetet bli roligare och mer utmanande. Olika åsikter skapar energi i gruppen och många diskussioner som stärker sammanhållningen i gruppen. Tänk också på att använda allas kompetens i olika frågor, alla är bra på något, och inte göra arbetet så avancerat. Alla måste kanske inte engagera sig fullt ut utan någon kan till exempel vara bakansvarig, ansvarig för sociala medier, ansvarig för pysselkväll och så vidare. Gör gärna en lista på olika roller som styrelseledamöterna och andra medlemmar kan ha.
Fördela ansvaret i styrelsen
Enligt Ridsportförbundets arbetsordning (regler, föreskrifter och bestämmelser för hur ungdomssektionen ska bedriva sin verksamhet) ska ungdomssektionen ha en ordförande samt minst fyra och högst tio personer i styrelsen. Tänk på att inte vara för få, då kan det bli extra jobbigt om någon är borta. Försök hitta det antal som passar er styrelse bäst.
Tips
Bygg upp ungdomssektionen så att ni fördelar arbetet mellan alla aktiva och så att det är tydligt vad arbetet innebär och när det ska vara klart. Den som ansvarar för ett visst projekt kan då ta egna beslut inom ramarna för projektet och rapportera till styrelsen. Det är lättare och roligare att jobba om fler hjälps åt, och dessutom växer alla med förtroendet.
Vad innebär de olika rollerna i styrelsen?
Ordförande
Ordföranden är den person i styrelsen som kallar till möten. I kallelsen ska det finnas en dagordning. Dagordningen talar om vad som ska tas upp på mötet så att alla kan förbereda sig. Det är ofta sekreteraren som skickar ut kallelsen och dagordningen.
Ordförandens roll är att leda och driva arbetet framåt i ungdomssektionen, men kom ihåg att styrelsen har ett gemensamt ansvar för arbetet. Ordföranden kan vara mötesordförande vid styrelsemötena, men alla i styrelsen kan turas om att vara det.
Som mötesordförande måste du lyssna på vad alla vill ha sagt. Du ska skapa en god stämning i gruppen så att alla känner sig delaktiga och får tid att prata. Du måste också kunna sammanfatta en diskussion och lägga fram ett förslag till beslut. Kontrollera att alla har uppfattat förslaget på samma sätt innan beslutet fattas.
Vice ordförande
Vice ordföranden är en ledamot som kan stötta ordföranden och som kan ta över hens roll när hen behöver hjälp eller inte kan vara med på möten.
Sekreterare
Sekreteraren skickar ut kallelse och dagordning till möten och skriver protokoll vid möten. Att skriva protokoll innebär att anteckna vilka frågor som diskuteras på styrelsemötet och vad som bestäms. Protokollen ska sparas i en pärm eller mapp. Sekreteraren ska även se till att alla får protokollet efter mötet. Alla i styrelsen kan turas om att vara mötessekreterare och att skriva protokoll. Det är bra att träna på olika roller.
Sekreteraren tar hand om posten som kommer till ungdomssektionen och redovisar den på styrelsemötet. Det kan vara digital post i form av mejl och inlägg på sociala medier, men det kan även vara brev.
Kassör
Kassörens uppgift är att hålla reda på ungdomssektionens pengar. Det innebär att föra in alla utgifter och inkomster i en kassabok och redovisa kvitton. Kassaboken ska stämmas av mot den budget som styrelsen tar fram och som beslutas av årsmötet.
När året är slut sammanställer kassören en resultaträkning för året som gått och redovisar den på ungdomssektionens årsmöte. Sedan lämnas det vidare till föreningens kassör. Det kan kännas lite krångligt att jobba med ekonomin, så ta gärna hjälp av föreningens kassör under året.
De personer i styrelsen som inte har en särskild roll i styrelsen kan ha egna ansvarsområden. De kan till exempel vara ansvariga för ungdomssektionens webbplats, tävlingar, affischering i stallet och kommunikation i sociala medier. Oberoende av om styrelseledamöterna har särskilda uppgifter har alla lika stora ansvar för resultatet.
Övriga ledamöter
Exempel på områden och roller:
Ledamot 1 är ungdomsledamot i föreningens styrelse och sköter kommunikationen mellan styrelsen och ungdomssektionen. Hen bör se till att ungdomssektionens aktiviteter synkas med föreningens övriga aktiviteter. Ungdomsledamoten ska också ha en personlig suppleant (ersättare) i föreningens styrelse.
Ledamot 2 uppdaterar webbplats och sociala medier.
Ledamot 3 ansvarar för en aktivitet eller ett projekt.
Ledamot 4 ansvarar för en aktivitet eller ett projekt.
Ledamot 5 ansvarar för en aktivitet eller ett projekt.
Ledamot 6 ansvarar för en aktivitet eller ett projekt.
Ungdomssektionens representant i föreningens styrelse
Den person som är ungdomsrepresentant i föreningens styrelse har rösträtt precis som alla andra ledamöter i styrelsen. Ungdomsrepresentanten uppdrag är att förmedla de unga medlemmarnas perspektiv/önskemål i olika frågor som behandlas i styrelsen samt berätta vad som händer och är på gång i ungdomssektionen.
Det är bra om personen är minst 15 år och har hunnit få lite erfarenhet av föreningsarbete. Med ökad ålder och mer kunskap i bagaget är det lättare att känna sig trygg i sin åsikt och kunna föra fram den på ett bra sätt. Det är viktigt att du bara informerar vidare det som ni i styrelsen har kommit överens om.
Ungdomsrepresentanten ska ha en personlig suppleant (ersättare) och det kan vara bra att ni är två ungdomar på styrelsemötena så ni kan hjälpa varandra.
Kom ihåg
Sitter du som ledamot i föreningens styrelse kan det finnas känsliga saker som diskuteras där styrelsen ännu inte har fattat beslut, till exempel kring personal och scheman. Tills ett beslut är fattat ska du därför inte prata om saken i stallet eller bland andra kompisar. Informationen ska stanna inom styrelsen tills ett beslut är fattat.
"Nyckeln till en väl fungerande ungdomssektion är ett vuxenstöd. Ungdomarna måste se och känna helheten. De måste tillåtas vara delaktiga i hela ridskolan – inte bara genomföra aktiviteter. Först då blir deras engagemang långsiktigt. Det är de vuxnas ansvar att US kommer och känner sig välkomna på styrelsemöten." Lotta Hillbom, verksamhetschef ridskola.