Kom på idéer tillsammans
Inom ridsporten saknas det sällan idéer. Det viktiga är att välja ut de aktiviteter som barn och unga vill ha och som bidrar till att föreningen når sina mål. Var inte rädd att ta ut svängarna och prova olika metoder för att komma fram till nya idéer.
Metoder att använda i idéarbetet
Dessa metoder är snabba och enkla att genomföra:
Brainstorming. Skriv ner alla idéer utan att värdera. Diskutera i små grupper.
Bikupa. Diskutera i mindre grupper innan ni diskuterar i hela gruppen.
Bordet runt. Låt alla runt bordet säga sin mening i tur och ordning.
Ett annat exempel är att ni tillsammans i grupp gör en övning där ni kläcker idéer, sätter upp dem på en tavla, bedömer dem och röstar fram vad ni ska göra. Se exemplet nedan och ladda gärna ner och använd pdf-filen.
Inspireras av andra ridklubbars ungdomssektioner
Det finns ingen färdig lösning på hur du och andra engagerade ska fixa en väl fungerande ungdomssektion. Delta gärna i distriktsungdomssektionens aktiviteter och lyssna på hur andra gör, ta med idéer hem och testa. Men tänk på att din förening inte måste ha exakt samma arbetssätt och aktiviteter som andra. Det viktiga är att ni gör det som passar er ungdomssektion bäst.
I avsnitten nedan får ni möta ungdomar i Kungsörs Ridklubb, Överby Hästsportförening och Laholms Ryttarförening. Se filmerna och låt er inspireras.
Det ska vara roligt
I filmen Det ska vara roligt berättar Kungsörs Ridklubb och Överby Hästsportförening om hur de jobbar med aktiviteter för unga. Båda föreningarna anser att glädje lockar till delaktighet och engagemang. Se gärna filmen tillsammans i ungdomssektionen.
Fundera på
Hur jobbar du och övriga i ungdomssektionen med att visa hur roligt det är att vara med på aktiviteterna?
Kungsörs Ridklubb ger i filmen några förslag hur en förening kan fråga medlemmarna om vilka aktiviteter de vill ha. Vilka tillfällen har din förening att fråga medlemmarna?
Kungsörs Ridklubb säger också att det är viktigt att våga prova olika idéer. Hur ser det ut i din förening och i ungdomssektionen? Är det accepterat att testa olika aktiviteter utan krav på att de måste vara lyckade? Motivera svaret och ge några exempel.
Laholms Ryttarförening prisades med Trygghetspriset
I filmen nedan får du möta ungdomarna i tävlingsklubben Laholms Ryttarförening som berättar om sitt arbete mot mobbning och för allas lika värde. Berättelsen om utanförskap blev startskottet för ungdomssektionen hos Laholms Ryttarförening, som prisades med Ridsportens Trygghetspris 2021.
Resurser till aktiviteter
För att genomföra aktiviteter behövs resurser i form av pengar och personer som hjälper till. Försök skapa en känsla av att det är lätt och roligt att engagera sig i aktiviteterna – då är det lättare att få både pengar och folk som vill hjälpa till. Glädje och gemenskap är starka drivkrafter.
Personer som kan hjälpa till
Var inte rädd att fråga andra ungdomar i stallet, vuxna, syskon, föräldrar samt mor- och farföräldrar. De hjälper säkert till om de kan. Våga fråga, och utgå inte ifrån att personen inte vill. Många tycker att det är positivt att bli sedda och få frågan. Ibland kanske en person inte kan hjälpa till första gången du frågar, men det kan fungera vid ett annat tillfälle. Fråga igen! Var konkret när du frågar, beskriv exakt vad ni behöver hjälp med. Är många engagerade blir allt mycket roligare.
Gör en budget
De flesta ungdomssektioner har en egen kassa. En bra ekonomi gör det lättare att genomföra aktiviteter. Därför är det viktigt att ni har bra kontroll på era pengar. Ett bra verktyg för detta är att göra en budget.
En budget är en planering av aktiviteter uttryckt i pengar. I samband med att ni planerar era aktiviteter sätter ni siffror på vad varje aktivitet kommer kosta att genomföra och vad ni eventuellt kan tjäna på att ordna aktiviteten. Kanske finns det möjlighet att få sponsring i form av pengar eller material? Någon vill kanske baka till fikat?
När aktiviteten är klar kan ni jämföra de kostnader och intäkter ni faktiskt hade med budgeten. Detta kan sedan bli ett underlag för nästa års budget.
Årsplan
Att titta på året som helhet gör det lättare att planera. Lägg in alla aktiviteter i en kalender och lägg till mål för det ungdomssektionen vill göra. Den här årsplanen ger alla i sektionen en översikt över vad som är på gång och vad som ska göras.
Tanken med en årsplan är att skapa struktur och koppla ihop kortsiktiga aktiviteter med långsiktiga mål. Ett tips är att ha planen uppsatt på väggen där ni brukar samlas, då ser alla planen tydligt. Det kan också vara bra att den finns digitalt så att den enkelt kan spridas.
När du och övriga ansvariga gör planen är det bra att veta vilka veckor det är lov, vilka dagar skolorna har studiedagar och när helgdagar infaller. Då är många barn och unga i stallet, och då kan det vara bra att passa på att göra roliga saker. Men tänk på att inte försöka göra mer än vad ni orkar med. Det är inte meningen att ungdomssektionen ska gå på knäna vid årets slut, hur kul det än är att erbjuda massor av aktiviteter.
Tips
Se till att alla i föreningen får veta vad som är på gång. Använd stallets anslagstavlor, webbplatsen och sociala medier för att nå ut. Glöm inte bort att prata med barn och ungdomar i stallet om kommande aktiviteter. Berätta vad ni tänker göra och hur kul det ska bli. På så sätt bygger ni upp ett intresse för aktiviteten tillsammans.
Fundera på
I en förening är det viktigt att alla medlemmar får vara med i gemenskapen – det skapar delaktighet. Hur jobbar ni för att alla unga ska få vara med i ungdomssektionen?
Ungdomsarbetet är ett viktigt komplement till ridutbildningen och bygger sammanhållning och skapar gott rykte. Hur integrerar din förening ungdomsverksamheten i övrig verksamhet?
En annan viktig aspekt för att göra unga medlemmar delaktiga är vuxna förebilder som visar vägen, fångar upp bra idéer och sprider glädje och entusiasm. Hur ser de vuxnas engagemang i ungdomssektionens aktiviteter ut i din förening?