Inkludera fler med NPF inom idrotten

Det här materialet har tagits fram i samarbete mellan Riksförbundet Attention och SISU Idrottsutbildarna för att bidra till att öka kunskapen och stärka ledarskapet för att inkludera fler med en NPF-diagnos inom idrotten.

Fyra påverkansområden

Det finns ett par områden som med ökad kunskap och medvetenhet kommer kunna skapa bättre förutsättningar för att inkludera fler med en NPF-diagnos.

Relationer, bemötande och socialt samspel

Vi vet alla att det sociala samspelet är helt avgörande för att du ska känna dig trygg i ett sammanhang. Bemötande och att känna dig förstådd är viktigt för alla men helt avgörande för en person med en NPF-diagnos. En person med en NPF-diagnos kan också behöva hjälp att tolka sociala situationer och förväntningar samt få information i förväg för att kunna förbereda sig. I filmen nedan får du en bättre bild av viktiga aspekter kopplat till det sociala samspelet.

Lågaffektivt bemötande

Affekt handlar om starka känslor. Ett lågaffektivt bemötande handlar om att medvetet hjälpa till och stötta hanterandet av känslor och ageranden. Det kan till exempel vara situationer där personen känner sig trängd, orättvis behandlad eller upplever att den inte blir förstådd.

Lågaffektivt bemötande är en icke-konfronterande metod som tillämpas i situationer där ett utmanande beteende dyker upp, det vill säga beteende som skadar, skrämmer eller upprör sig själv eller andra personer i situationen.

Arbeta aktivt med att förebygga, så att personen undviker att hamna i situationer som väcker starka känslor och negativt agerande.

I filmen nedan får du en bättre bild av vad lågaffektivt bemötande är och hur du kan använda metoden.

Rutiner och struktur

Tydlig struktur och återkommande rutiner hjälper till att förstå vad som ska hända och vad som förväntas av dig som person. För en person med en NPF-diagnos underlättar det ofta om

  • det är en likvärdig struktur varje gång

  • det finns en tydlighet i vad som kommer att hända

  • det finns möjlighet att kunna förbereda sig innan

  • det är korta och tydliga instruktioner

  • de får jobba i mindre grupper

  • de får informationen kortfattad både i tal och skrift och gärna med bilder, illustrationer eller symboler som förstärker budskapet.

Titta på filmen nedan för att få en bättre förståelse för värdet av rutiner och struktur.

Miljö och perception

När du lever med en NPF-diagnos har du ofta inte samma filter att kunna sortera och sålla bort intryck och information på samma sätt. Detta kan göra att personen kan bli extra trött och ha svårt att koncentrera sig. Försök att stäm av individernas energinivå och låt dem gärna ha möjlighet att ta kortare pauser under vägen och att kunna gå undan.

I filmen nedan får du mer kunskap kring vad som kan vara viktigt att tänka på gällande miljön och hantering sinnesintryck.

Motivation, feedback och känsloärlighet

En person med en NPF-diagnos har ofta en mer ojämn dopaminnivå. Dopamin är en signalsubstans som styr hjärnans belöningssystem. Denna substans har en avgörande betydelse för motivation, viljan och för upplevelsen av njutning. Dopaminet påverkar även vakenhet, koncentration och glädje. Den ojämna dopaminnivån kan bland annat bidra till att det är svårare att komma igång, att hålla på över tid samt känsligare för utebliven uppmärksamhet och förstärkning.  I filmen nedan får mer kunskap kring vad som blir viktigt att tänka på gällande motivation och feedback.

Summera kort för dig själv!

  • Vilka är de fyra påverkansområdena?

  • Vad innebär och vad blir viktigt att tänka på utifrån varje område?

Reflektera själv!

  • Vad blir viktigt för mig att tänka på i min ledarroll utifrån det jag nyss gått igenom?