I filmen nedan får du en bättre bild av vad NPF, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, innebär.
Kognition
Kognition kan kortfattat beskrivas som förmågan att lära, förstå och minnas. Det handlar om hur hjärnan tar in, bearbetar, lagrar och tar fram information. Det är med hjälp av de kognitiva förmågor som vi planerar och organiserar vårt arbete på kort och lång sikt. Kognition hjälper även till att utvärdera resultat, lösa problem och fatta beslut. Många personer med en NPF-diagnos har svårigheter med vissa områden inom kognitionen.
Personer med en NPF har ofta svårigheter med:
Reglering av uppmärksamhet
Impulskontroll och aktivitetsnivå
Samspelet med andra människor
Inlärning och minne
Att uttrycka sig i tal och skrift
Motoriken
Vad orsakar NPF?
Forskning tyder på att det finns en ärftlighet i att utveckla neuropsykiatriska problem. Det finns vissa faktorer som ökar sannolikheten för NPF. Vanliga riskfaktorer är påfrestningar under graviditeten, komplikationer under förlossningen och för tidig födsel. Näringsbrist i moderkakan eller tidig hjärnhinneinflammation är också riskfaktorer. De flesta barn som har varit utsatta för någon riskfaktor utvecklas dock helt normalt. Det finns också sjukdomar vars symtom i sällsynta fall kan uppfylla kriterierna för en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Det gäller vissa kromosomavvikelser, epilepsi och några ämnesomsättningssjukdomar.
Miljöpåverkan
Dålig uppväxtmiljö kan inte orsaka NPF. Däremot kan en ogynnsam omgivning förvärra problemen. Det fungerar också tvärtom. En bra miljö med förstående anhöriga, vänner, lärare, chefer och arbetskamrater, underlättar och minskar symtomen samt gör det lättare att leva med funktionsnedsättningen.
Statistik
I dagsläget sägs det att 10–12 procent har en NPF-diagnos i Sverige, men det är troligtvis lågt räknat och att det finns ett mörkertal.
Läs mer om: