Ni kommer också att kunna välja olika case att diskutera. Diskussionerna kan hjälpa er att se saker ni vill förändra i era arbetssätt. Därför finns även en mall till en handlingsplan som ni kan använda som stöd för att gå från diskussion till handling. Dessutom får ni tips på fördjupningsmaterial.
Risk och friskfaktorer
Som organisationsledare bär du ett ansvar för att föreningens ledare mår bra, trivs i sina uppdrag och känner sig delaktiga i föreningen. Men hur kan ni som förening arbeta med det här på bästa sätt? Och hur säkerställer ni att ni tar hänsyn till barnrättsperspektivet när det gäller unga ledare? Ett sätt är att identifiera risk- och friskfaktorer för att sedan ta fram strategier för de olika faktorerna.
Riskfaktorer
Riskfaktorer för en enskild ledare kan var saker som påverkar hens psykiska eller fysiska mående, såsom stress eller för lite återhämtning.
Från ett föreningsperspektiv kan riskfaktorer vara att ledarna inte upplever delaktighet. Det kan till exempel vara att de inte upplever sig ha möjlighet att påverka, att de inte förstår grunderna för ett beslut eller att de inte känner tillräckligt stöd från föreningen.
Friskfaktorer
Friskfaktorer för en enskild ledare kan till exempel vara att hen lär känna sig själv och sin inre motivation. Det kan även vara att en ledare har satt tydliga gränser och kan säga nej utan att må dåligt av det.
Från ett föreningsperspektiv kan friskfaktorer vara:
inkludering – ledarna känner sig inkluderade i föreningens ledning, genom att till exempel bli tillfrågade innan beslut tas eller få information om ett beslut före resterande del av föreningen.
hög psykologisk trygghet – ledarna känner ett personligt ansvar för sina uppgifter samtidigt som de upplever att det är okej att ställa frågor, misslyckas, prova nya idéer och ifrågasätta gamla.
stöd från föreningen – ledarna vet att det finns någon att prata med om något är oroande eller osäkert och om något händer finns det någon som stöttar.
Identifiera risk- och friskfaktorer
Genom att diskutera frågorna nedan kan du och din förening få en överblick över era risk- och friskfaktorer. Ni kan också skapa strategier för att förebygga eller minimera riskerna och förstärka eller skapa nya friskfaktorer.
Diskutera tillsammans
Riskfaktorer
Vilka riskfaktorer kan ni se i er förening?
Vilka av dem kan ni förebygga eller minimera?
På viket sätt kan ni göra det?
Finns det riskfaktorer ni inte kan påverka?
Friskfaktorer
Vilka friskfaktorer kan ni se i er förening?
Vilka av dem kan ni förstärka?
På vilket sätt kan ni göra det?
Kan ni skapa andra friskfaktorer?
På vilket sätt?
Dags att samtala
Samtalsunderlaget under länken nedan innehåller olika case som handlar om
barnrättsperspektivet när det gäller unga ledare
hur ledare kan känna sig mer inkluderade
hur ledare kan känna sig trygga i sina uppdrag.
Ni väljer själva vilka case som passar er förening. Genom att samtala kanske nya tankar väcks kring hur ni arbetar tillsammans med era ledare.
Tre tips innan ni börjar
Innan ni börjar samtalet kan det vara bra att utse någon som är ansvarig för att driva samtalet framåt och någon som för anteckningar.
Är ni fler än sju personer kan det underlätta att dela upp er i mindre grupper och sedan återsamlas för en gemensam sammanfattande diskussion.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens egna studieförbund. Ett av deras uppdrag är att stödja föreningars utvecklingsarbete. De kan därför vara en bra resurs att ta hjälp av om ni ser behov av att förbereda eller genomföra kartläggningen.
Handlingsplan
När du och din förening har diskuterat utifrån samtalsunderlaget kanske ni har sett behov av att förändra eller utveckla någon del av er verksamhet.
Att genomföra förändringsarbete kan ibland kännas stort och det kan vara svårt att veta var man ska börja. För att planera och genomföra förändringsarbetet kan det vara bra att ta fram en handlingsplan.
Vill du veta mer?
Under länkarna nedan hittar du mer information om barns rättigheter inom idrotten.
Barnkonventionen
UNICEF – Barnkonventionen och Föreningsidrotten
Nästa steg
Nu har du och din förening fått en introduktion till några begrepp inom hållbart ledarskap – både från ett individ- och föreningsperspektiv. Ni har också fått möjlighet att kartlägga de risk- och friskfaktorer som ni kan se i er förening och diskutera hur ni skulle kunna hantera dem. Dessutom har ni fått möjlighet att diskutera olika case och att ta fram en handlingsplan för att påbörja ett förändringsarbete inom er verksamhet.
Är ni intresserade av andra avsnitt i det här utbildningsmaterialet hittar ni kort information om alla avsnitt under länken nedan.