Gymnastikens ledarskap för organisationsledare

Kartläggning

I det här avsnittet kan du och din förening kartlägga vilken verksamhet ni erbjuder och hur den bedrivs. Det ger er en överblick över föreningen och underlättar fortsatta diskussioner.

Kartläggningen utgår från Svensk Gymnastiks utvecklingsmodell, som är en modell för hur vi inom Svensk Gymnastik bedriver och utvecklar våra verksamheter. Utvecklingsmodellen kopplar ihop ”vad vi gör” med ”hur vi gör det” och den illustreras med hjälp av sju stadier och tio nyckelfaktorer.  

Svensk Gymnastiks utvecklingsmodell med pusselbitar som symboliserar olika stadier: "Lekande gymnastik", "Lärande gymnastik", "Träna på att träna", "Träna och tävla" (inkl. "Träna för att tävla" och "Träna för att vinna") samt "Träna för aktivt liv". Till höger listas 10 nyckelfaktorer, till exempel barnrättsperspektivet, inre drivkrafter, individuell utveckling och välutbildade ledare.

Tre tips innan ni börjar

  • Innan ni börjar kartläggningen kan det vara bra att utse någon som är ansvarig för att driva samtalet framåt och någon som för anteckningar.

  • Är ni fler än sju personer kan det underlätta att dela upp er i mindre grupper och sedan återsamlas för en gemensam sammanfattande diskussion. 

  • SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens egna studieförbund. Ett av deras uppdrag är att stödja föreningars utvecklingsarbete. De kan därför vara en bra resurs att ta hjälp av om ni ser behov av att förbereda eller genomföra kartläggningen.

Kontaktuppgifter till ert närmaste SISU-distrikt

Genomför kartläggningen

Steg 1.

Börja med att titta på filmen nedan som beskriver Svensk Gymnastiks utvecklingsmodell. Filmen är 1 minut lång och ger en introduktion till modellen, dess stadier och nyckelfaktorer.

Tips!

Du hittar mer information om utvecklingsmodellen på Gymnastikförbundets hemsida.

Svensk Gymnastiks utvecklingsmodell

Steg 2.

Titta på filmen nedan om utvecklingsmodellens stadier.  Filmen är drygt 4 minuter lång och ger en djupare inblick i och förståelse för modellens sju stadier.

Diskutera tillsammans

  • Vilka stadier finns i vår verksamhet?  

  • Är det något stadium vi saknar och vill införa. Varför?

  • Är det något stadium vi redan har men vill förändra på något sätt? Varför? 

Tips!

På Gymnastikförbundets hemsida beskrivs varje stadium mer ingående inom områdena träning, tävling och ledarskap.

Mer om utvecklingsmodellens stadier

Steg 3.

Titta på filmen om nyckelfaktorerna nedan. Filmen är 5,5 minuter lång och ger en djupare inblick i och förståelse för utvecklingsmodellens tio nyckelfaktorer.

Diskutera tillsammans

  • Är det någon faktor som vi har arbetat med och där vi är extra stolta över resultatet?  

  • Är det någon eller några faktorer som vi ser att vi behöver prioritera just nu?  Varför behöver vi göra det? 

Tips!

På Gymnastikförbundets hemsida beskrivs varje nyckelfaktor mer ingående.

Mer om utvecklingsmodellens nyckelfaktorer

Steg 4.

Nu har ni genomfört kartläggningen. Ta en stund för att diskutera vad ni fått fram.

Diskutera tillsammans

  • Vilka slutsatser kan ni dra utifrån resultatet av kartläggningen?

  • Ser ni några insatser ni vill genomföra för att utveckla eller förändra verksamheten?

Handlingsplan

Under kartläggningen har ni kanske hittat behov av att utveckla eller förändra en del av er verksamhet. Kanske saknar ni något stadie eller vill utveckla någon nyckelfaktor ännu mer.

Att genomföra förändringsarbete kan ibland kännas stort och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Då kan vara bra att ta fram en handlingsplan.

Mall handlingsplan (PDF)

Nästa steg

Nu har du och din förening gjort en kartläggning över vilken verksamhet ni har och hur den genomförs. Det har givit er en överblick över verksamheten, vilket underlättar för fortsatta diskussioner. Ni har också fått möjlighet att diskutera om det är något ni vill förändra eller utveckla. Dessutom har ni haft möjlighet att ta fram en handlingsplan om ni vill påbörja ett förändringsarbete. 

Är ni intresserade av andra avsnitt i det här utbildningsmaterialet hittar ni kort information om alla avsnitt under länken nedan.

Avsnittens innehåll