Det finns även ett samtalsunderlag med frågor som du och din förening kan använda för att diskutera hur ni stöttar ledarna i deras ledarskap och om ni ser behov av förändringar i det arbetet. Ni får också möjlighet att reflektera över ert eget ledarskap.
Som stöd för ett eventuellt förändrings- eller utvecklingsarbete finns en mall för en handlingsplan som kan hjälpa er att gå från diskussion till handling. Ni får också tips på fördjupningsmaterial.
Viktiga begrepp
Inom Svensk Gymnastiks ledarskap finns vissa centrala begrepp som är viktiga att känna till.
Athlete Centered Coaching
Är en ledarskapsfilosofi som har den enskildes behov och välbefinnande i fokus.
Self-Determination Theory
Är en teori om att inre motivation uppstår när tre grundläggande psykologiska behov är tillfredsställda: autonomi, kompetens och tillhörighet.
Barnrättsperspektivet
Innebär att barnets rätt alltid ska tas hänsyn till och är en av grunderna för Svensk Gymnastiks ledarskap.
Uppförandekoden
Ger en bild av hur vi inom Svensk Gymnastik ska vara med och mot varandra.
Athlete Centered Coaching och Self-Determination Theory
Titta på filmen nedan och hör Susanne Meckbach, fil.dr. i idrottsvetenskap, berätta om innebörden av Athlete Centered Coaching och Self-Determination Theory.
Athlete Centered Coaching
Athlete Centered Coaching (ACC) är en ledarskapsfilosofi som har fokus på behov och välbefinnande hos dem du leder. För att möta deras behov behöver du lära känna dem så att du kan stödja deras fysiska, psykiska och sociala utveckling på deras egen nivå. Du uppmuntrar dem att ta ansvar för sina handlingar och hjälper dem att analysera sina prestationer och känslor samt att formulera mål.
Jämför ledarskap
I tabellen nedan kan du jämföra ledarskap med fokus på dig som ledare (CCC) och ledarskap med fokus på dem du leder (ACC).
Barnrättsperspektivet
Se filmen nedan och hör Cecilia Åhl, från UNICEF Sverige, berätta om barnkonventionen och barnrättsperspektivet.
Alla barn och ungdomar som deltar i gymnastiken ska känna sig välkomna och värdefulla. Som organisationsledare inom Svensk Gymnastik ska du vara medveten om hur barn- och ungdomsidrott bedrivs ur ett barnrättsperspektiv. Det är också viktigt att föreningen tar hänsyn till barnrättsperspektivet eftersom det finns unga ledare i föreningen.
När det gäller barns rättigheter finns det tre delvis parallella perspektiv som är bra att känna till: barnrättsperspektivet, barnperspektiv och barns perspektiv.
Barnrättsperspektivet
Utgår från barnkonventionen, som gäller för barn och ungdomar upp till 18 års ålder. Det markerar att barn är rättighetsbärare och att deras rättigheter ska säkerhetsställas i beslut och handlingar som rör barn.
De grundläggande principerna i barnkonventionen:
Alla barn har lika värde och samma rättigheter. Ingen får diskrimineras (artikel 2).
I alla beslut som rör barn ska i första hand barnets bästa beaktas (artikel 3).
Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling (artikel 6).
Ett barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter utifrån ålder och mognad (artikel 12).
Barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, vanvård eller försumlig behandling, misshandel eller utnyttjande, inklusive sexuella övergrepp (artikel 19).
Utöver de grundläggande principerna är artikel 31 i barnkonventionen central för barns och ungdomars idrottsutövande. Artikeln handlar om barns rätt till lek, vila och fritid. Överfört till idrotten är budskapet att alla barn och ungdomar har rätt till en trygg idrottsmiljö där de skyddas från fysisk och psykisk skada, blir respekterade, rättvist behandlade och inte utsätts för olika former av kränkningar.
Barnperspektiv
Är när du och din förening tänker er in i barns situation och funderar på vad som blir bäst för dem och hur beslut påverkar dem. Perspektivet kan gälla specifikt för ett barn eller generellt för en grupp barn.
Barns perspektiv
Är när ett eller flera barn tycker till i en fråga. För att få barnens perspektiv måste föreningen vända dig till dem, lyssna och förstå hur de ser på frågor, beslut och träning.
Svensk Gymnastiks uppförandekod
Syftet med uppförandekoden är att ge en bild av hur vi inom Svensk Gymnastik ska vara med och mot varandra. Uppförandekoden består av sex punkter:
Jag är en god förebild.
Jag respekterar allas lika värde.
Jag respekterar allas personliga integritet.
Jag värnar individens hälsa, säkerhet och välmående i samband med gymnastikverksamhet.
Jag bidrar till att alla kan känna glädje och gemenskap.
Jag underlättar individens utveckling med utgångspunkt i den enskilda individens utvecklingsnivå, förutsättningar och ambitionsnivå.
Uppförandekoden utgår från ACC, SDT och barnrättsperspektivet och speglar dem genom att beskriva önskvärda beteenden hos alla oss som finns inom Svensk Gymnastik.
Dags att samtala
Samtalsunderlaget under länken nedan hjälper dig och din förening att diskutera hur ni stöttar era ledare i deras ledarskap och om det finns behov av förändringar i det arbetet. Ni får också möjlighet att reflektera över ert eget ledarskap.
Tre tips innan ni börjar
Innan ni börjar samtalet kan det vara bra att utse någon som är ansvarig för att driva samtalet framåt och någon som för anteckningar.
Är ni fler än sju personer kan det underlätta att dela upp er i mindre grupper och sedan återsamlas för en gemensam sammanfattande diskussion.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens egna studieförbund. Ett av deras uppdrag är att stödja föreningars utvecklingsarbete. De kan därför vara en bra resurs att ta hjälp av om ni ser behov av att förbereda eller genomföra kartläggningen.
Vill du veta mer?
Under rubrikerna nedan hittar du länkar till utbildningar där du kan fördjupa dig i några av de områden vi tagit upp.
Gymnastikförbundets grundläggande ledarskapsutbildningar
Nästa steg
Nu har du och din förening fått en introduktion till några viktiga begrepp inom Svensk Gymnastiks ledarskap. Ni har också fått möjlighet att diskutera frågor kring hur er förening stöttar ledare i deras ledarskap och om ni ser behov av att göra några förändringar i det arbetet. Dessutom har ni haft möjlighet att reflektera över ert eget ledarskap och ta fram en handlingsplan om ni vill påbörja ett förändringsarbete inom er verksamhet.
Är ni intresserade av andra avsnitt i det här utbildningsmaterialet hittar ni kort information om alla avsnitt under länken nedan.