Åldersanpassad fysisk träning för barn och ungdom

Idrott som bygger på barns och ungdomars behov och förutsättningar innebär att såväl belastningsnivå som innehåll i träningen skall anpassas till deras fysiologiska, psykologiska och sociala förutsättningar, inte minst biologiska ålder. Detta förutsätter att tränare och ledare har de kunskaper om barns och ungdomars utveckling som krävs för att kunna välja rätt träningsmetoder och former.

Styrketräning

Forskningsfältet ”styrketräning för barn och ungdomar” har utvecklats snabbt under de senaste decennierna. Nya forskningsrön har i grunden förändrat synen på styrketräning för unga och även utgjort grunden för detaljerade nationella riktlinjer för styrketräning för barn och ungdomar som har tagits fram i ett stort antal länder inklusive Sverige.

Neuromuskulär anpassning

När barn tränar styrka uppnås en viss ökning av muskelmassa, men allt tyder på att det är den neuromuskulära anpassningen (förbättrad samarbete mellan nervsystemet och musklerna) som framför allt ligger bakom de styrkeökningarna som uppnås till följd av styrketräning.

Drop Jump

Sittande sidokast

Små kalvarna

Sittande kast framåt

Positiva effekter för unga

De positiva effekterna av styrketräning för unga är många, exempelvis: bättre förutsättningar för motorisk inlärning, skadeförbyggande och olika hälsoeffekter.